Sänk kommunalrådens arvoden i Uppsala

När resten av kommunen måste spara, borde även kommunalrådens arvoden sänkas, skriver Tobias Smedberg och Hanna Victoria Mörck.

Tobias Smedberg och Victoria Mörck (båda V) vill sänka kommunalrådens arvoden för att delvis bekosta satsningar på äldreomsorgen.

Tobias Smedberg och Victoria Mörck (båda V) vill sänka kommunalrådens arvoden för att delvis bekosta satsningar på äldreomsorgen.

Foto: Pressbild

Debatt2020-12-17 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronapandemin har gjort ett tufft ekonomiskt läge för Uppsala kommun än värre. För att få ekonomin att gå ihop ska kommunens verksamheter genomföra så kallade effektiviseringar, vilket innebär att dra åt svångremmen, spara och skära ner.  Men samtidigt vägrar övriga partier att sänka kommunalrådens skyhöga arvoden. Det är upprörande. Den som vill att andra ska spara bör föregå med gott exempel. Det är dags att sänka politikerarvoden och se till att de som tjänar folket också lever i samma verklighet som resten av befolkningen. 

Under de senaste 20 åren har riksdagsledamöternas arvoden mer än fördubblats, vilket i sin tur innebär att Uppsalas heltidspolitiker fått rejäla lönelyft. Uppsalas kommunalråd får ett månadsarvode motsvarande det som riksdagsledamöterna får. Kommunstyrelsens ordförande ges ytterligare 30 procent. I nuläget uppgår riksdagsledamöternas grundarvode till 68 400 kronor i månaden och fortsatta höjningar är att vänta. 

De flesta politiker är det på sin fritid och tar inte hem stora inkomster från sitt politiska engagemang. Men många heltidspolitiker tjänar i dag summor som vanliga Uppsalabor bara kan drömma om att se i lönekuvertet. Det här är helt orimligt. 

Vänsterpartiet har i många år efterlyst en sänkning av heltidspolitikers arvorden. Vi har gjort det i riksdagen, i regionen och i kommunen. Hittills har dock inget annat parti röstat för vårt förslag, i stället höjs riksdagsledamöternas arvoden år efter år och därmed höjs också arvodena på den lokala nivån. Detta system bör vi göra upp med. I stället för att koppla kommunala arvoden till riksdagsledamöternas vill vi att de ska kopplas till prisbasbeloppet, som närmare motsvarar en normalinkomst. Då slipper vi använda kommunala skattemedel till att höja redan överbetalda kommunalråds arvoden bara för att riksdagen höjer lönerna för sina ledamöter.

I väntan på att det ska ske betalar Vänsterpartiets företrädare partiskatt. Våra heltidspolitiker betalar varje månad tillbaka över 20 000 av sitt bruttoarvode till partiet. Det är pengar som används till vårt folkrörelsearbete, men framförallt har vi partiskatt för att ett kommunalråd eller en riksdagsledamot inte ska bli rik på politik. Kvar finns en inkomst som ändå är bra. Men inte en lön som är radikalt högre än vad folk i allmänhet har. 

Ojämlikheten växer. Inte minst mellan folkvalda och folket. Denna klyfta blir än större när många välfärdsverksamheter kämpar med kroniska underskott och politiker från hela spektrumet kräver budgetdisciplin. Av alla utom av dem själva. 

Just nu bereds en motion från Vänsterpartiet i kommunen, och om övriga partier går den till mötes och sänker kommunalrådsarvodena kan vi frigöra resurser till välfärden. Sänkta arvoden till heltidspolitiker var en av anledningarna till att Vänsterpartiets förslag till budget för kommunen rymde mer pengar till äldreomsorgen. 

Att vara heltidspolitiker är en viktig demokratisk uppgift som innebär många kvällar borta från familjen, långa möten och mycket ansvar. Det är inte orimligt att man som heltidspolitiker får ett arvode som går att leva på. Det vi som Vänsterpartiet motsätter oss är att kommunalråd ständigt höjer sina arvoden samtidigt som välfärdsarbetarna förutsätts arbeta med mindre resurser. 

Det är viktigare än någonsin att vårda demokratin och människors förtroende för den. Men det uppdraget blir ännu svårare att genomföra om vi politiker lever i en helt annan verklighet än folket vi ska representera.