Tack och hej till dåliga arbetsvillkor på Ackis

Region Uppsala kan inte fortsätta erbjuda löner som ligger lägre än rikssnittet, skriver Mikaela Trolle med flera representanter för Vårdförbundet.

Representanter för Vårdförbundet är kritiska till både arbetsvillkor och löner för anställda på Akademiska.

Representanter för Vårdförbundet är kritiska till både arbetsvillkor och löner för anställda på Akademiska.

Foto: Staffan Claesson/Anna Bredberg

Debatt2024-01-26 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack och hej! Det är Region Uppsalas nya slogan i arbetet med att fasa ut bemanningssjuksköterskor. Men tack och hej, det är något som Vårdförbundets professioner (sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker) kommer fortsätta att säga till arbetsgivare som inte erbjuder tillräckligt attraktiva villkor. 

Våra professioner har ojämställda löner i förhållande till yrken med likvärdig utbildning och ansvar. Trots att Region Uppsala är konkurrensutsatt från andra närliggande regioner, kommuner och privata aktörer, betalas löner under rikssnittet. Många av våra medlemmar deltidsarbetar för att få tillräckligt med återhämtning och vila för att klara av sitt arbete. Det är dags att förändra denna ohållbara situation där personalen betalar med sin hälsa för att få vården att gå ihop. 

Vi håller med om att bemanningssjuksköterskor utgör en kostsam lösning för skattebetalarna. Men de är också en lösning på ett problem som regionen själv har skapat genom åratal av underfinansierad vård, bristande lyhördhet till förbättringsförslag samt ett eftersatt och undermåligt systematiskt arbetsmiljöarbete. 

Låt oss vara tydliga. Bemanningssjuksköterskorna förbättrar arbetsmiljön på alla arbetsplatser där de arbetar. De är uppskattade kollegor. Att minska antalet bemanningssjuksköterskor kommer få konsekvenser för både arbetsmiljö och patientsäkerhet. 

Om Region Uppsala menar allvar med att de vill ha Vårdförbundets professioner som sina medarbetare föreslår vi följande lösningar:

  1. Erbjud hållbara heltider. Deltidsarbete är en ohållbar lösning som direkt påverkar våra medlemmars löner, livslöner och pension. Genom att sänka veckoarbetstidsmåttet kan vi gynna heltidsarbete och skapa en bättre arbetsmiljö för både nya och befintliga medarbetare. Hållbara heltider är avgörande för att främja en sund arbetsmiljö, öka antalet arbetade timmar inom hälso- och sjukvården, samtidigt som det bidrar till jämställdhet för våra kvinnodominerade professioner och stärker hälso- och sjukvårdsystemets kapacitet och kontinuitet. 
  2. Tillgodose en hälsosam schemaläggning. Att arbeta årets alla dagar, dygnets alla timmar är krävande och schemaläggningen behöver utformas utifrån evidens och skyddslagstiftning. Raster och pauser ska vara en självklar del av arbetet. För att främja en hållbar arbetsmiljö och utveckling av professionen, föreslår vi även att schemaläggningen utgår från 80/20 principen, där 20 procent av den schemalagda arbetstiden innehåller tid för utbildning, reflektion och kompetensutveckling. 
  3. Arbeta strategiskt med lönebildningen. Att bedriva vård i världsklass på ett akademiskt sjukhus, men inte vara villig att betala för den kompetens som krävs för att vårda dessa patienter, är motsägelsefullt. Att erbjuda ojämställda löner i nivåer under rikssnittet håller inte om Region Uppsala menar allvar med att säkra den kompetens som behövs. 

Det är dags att säga tack och hej till dåliga villkor!

Vårdförbundet avdelning Uppsala genom