Sjukvården har i dag stora problem. Under lång tid har det satsas för lite på välfärden och personalen. Människors trygghet har ersatts med vinstjakt och långa vårdköer. Trots att en majoritet av Uppsalaborna är emot privatiseringar vill Moderaterna och Sverigedemokraterna inte sätta stopp för nya utförsäljningar. I riksdagen röstade de nej till lagen om att stoppa privatisering av Akademiska sjukhuset och de går till val på enorma skattesänkningar. Det är att ducka för samhällsutmaningarna och be någon annan lösa sjukvårdens problem.
Det behövs ordning och reda i välfärden. Det är bara så vi kan se till att anställa mer personal och satsa på arbetsmiljön.
Vården har inte råd att privatiseras och klarar inte av stora skattesänkningar.
Det skulle vara mer av samma beska medicin som har gjort vården sjuk. Det är patienter och sjuksköterskor som betalar priset för privatiseringarnas effekter i specialistvården.
Moderaterna vågar sällan säga rakt ut att de vill privatisera mer av sjukvården. I stället kläs det i namn som mångfald av aktörer. Men det är samma gamla moderatpolitik som har gjort att sjukvården i Uppsala län är bland de mest privatiserade i hela Sverige.
Om Moderaterna får fortsätta med sin privatiseringspolitik riskerar Akademiska sjukhusets specialistvård att göras om till en shoppinggalleria för sjukvård där marknaden styr i stället för länsbornas behov.
Stefan Olsson (M) berättar gärna om hur han vill se fler företag i sjukvården, och i Moderaternas senaste budget för region Uppsala går det också att läsa om hur de vill ha fler företag i Uppsalaregionens sjukvård. Facit på hur detta kan se ut har vi de senaste tio åren, där sjukvården privatiserades i högt tempo. Samma sak händer hos våra grannar i Stockholm. Hissnande kostnader och miljoner till konsulter samtidigt som personalen går på knäna. Utförsäljningar är inte bara dyrt – det gör dessutom vården krångligare och skapar brutna sjukvårdssystem där patienter faller mellan stolarna.
När vården har problem med nationell personalbrist, år av uteblivna resursförstärkningar och en växande andel äldre, är det bekvämt att föreslå privatiseringar.
Det är typexemplet på ett samhälle där politikerna inte vågar ta ansvar och på allvar orka ta tag i de grundläggande problemen: Att det under allt för lång tid har satsats för lite på vården.
Privata aktörer kan bidra till utveckling av sjukvården men det behöver ske inom ordnade former där politiken också ställer tydliga krav. Inom specialistvården som finns på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ser vi hur privatiserinar utan konsekvenstänk snarare lett till stora kostnadsökningar som dränerat resten av vården på resurser.
Vi Socialdemokrater vill i stället välja en annan väg för Uppsalas sjukvård. En väg där vi sätter patienterna och sjuksköterskorna framför vinstjakt.
Det finns stora problem inom sjukvården, det är vi de första att erkänna. Men vi vet också att det går att vända utvecklingen. Med satsningar på mer personal och bättre arbetsmiljö vill vi jobba för en rättvis vård där behov och inte plånbok styr.
Det går helt enkelt inte att fuska sig till en bättre välfärd. För att korta köerna måste vi satsa mer på personalen. Bättre villkor och lön för sjuksköterskor ger bättre sjukvård. När resurserna går till verksamheten, och inte till vinster eller konsulter, kan vi tillföra mer pengar och förbättra personalens villkor och arbetsmiljö. Uppsalaborna förtjänar rätt vård i rätt tid – inte chansningar på vårdslösa privatiseringar.
I höstens val är Socialdemokraterna garanten för ett fortsatt privatiseringsstopp.
Vi säger nej till att sälja ut specialistsjukvården i Uppsala län. Det valet är enkelt. Du ska få en trygg vård, vem du än är och var du än bor. Vi ska ta oss an problemen i sjukvården genom satsningar på mer personal och bättre arbetsmiljö framför skattesänkningar och privatiseringar.
Börje Wennberg, regionstyrelsens ordförande (S)
Vivianne Macdisi, regionråd (S)