I dag 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag då många uppmärksammar jämställdhetsfrågor. En trygg och säker vård för kvinnor är helt avgörande. Tyvärr är vården fortfarande långt ifrån jämställd.
Flera förändringar behövs och en tydligare prioritering av att främja kvinnors hälsa måste göras för att vi verkligen ska kunna få en jämställd vård. Här vill vi presentera fyra frågor som Liberalerna ser som särskilt viktiga.
1. Stötta anhöriga. Anhöriga är nyckelpersoner för en sjuk patient, men tärs ofta själva av sin närståendes sjukdom. Var fjärde anhörig blir själv sjuk och anhöriga kvinnor sjukskrivs tre gånger oftare än män. När vardagen blir ett arbete behöver samhället stötta.
Rutiner för att stötta anhöriga, även barn som är anhöriga, måste stärkas i hela sjukvården. Det innebär bland annat att regionen måste bli bättre på att samordna stödet till barn som är anhöriga med andra aktörer med ansvar för barnet. Ett digitalt anhörigcentrum med expertstöd som resurs för kontakt med anhöriga bör upprättas.
2. Bygga Sveriges bästa kvinnoklinik och förlossningsavdelning på Akademiska sjukhuset. För att genomgången av förlossningar ska vara så trygga som möjligt är det viktigt att personalen har en god arbetsmiljö, och med högklassig kvinnosjukvård. Det bör även finnas goda möjligheter till forskning om sjukvårdsinsatserna och olika metoders effektivitet för att minimera risker och komplikationer. Det är ytterst viktigt att problem i samband med förlossningar, som ofta påverkar kvinnors livskvalitet betydande, inte ses som något ”naturligt” som bara får accepteras för att det är naturligt med förlossningar, utan det är vårdens uppgift att förebygga och åtgärda det. Då behövs förstklassig kvinnosjukvård och ännu mer forskning på området.
3. Värna kvinnors hälsa genom hela livet. En barnmorskemottagning är inte bara en mödravårdscentral. Förutom kontroller under och efter graviditeter pågår rådgivning, om allt ifrån preventivmedel, klimakteriet, förskrivning eller cellprovstagning. Barnmorskemottagningarna ska vara det självklara navet för kvinnohälsa genom hela livet.
Kvinnors hälsa är komplex och påverkas genom hela livet av både hormonella faser och olika skeenden – pubertet, graviditet, förlossning och klimakteriet. Här krävs det fördjupad kunskap och samarbete mellan olika professioner där man arbetar med kvinnors hälsa genom alla skeenden i livet oavsett om det handlar om fungerande preventivmedel, samlagssmärtor, endometrios, förlossningsskador, inkontinens eller rådgivning och behandling i klimakteriet.
4. Tillgänglig kvinnohälsovård som når ut till alla. God mödravård minskar riskerna vid förlossning, men sjukvården ensam når i dag inte fullt ut till familjer med föräldrar födda utanför Sverige. Detsamma gäller även för unga, ekonomiskt utsatta och ensamstående blivande föräldrar. Därför är en ökad samverkan med fler aktörer nödvändigt för att uppnå en jämlik och god vård.
För att nå dessa familjer är det familjecentrerade arbetssättet, med Familjecentralen som nav, avgörande. Lika vård och samverkan oavsett var man bor är viktigt för att nå alla familjer och hitta dem med särskilda behov.
Kvinnors hälsa måste prioriteras högre. En jämställd vård handlar om grundläggande trygghet, säkerhet och livskvalitet för kvinnor, och det är regionens skyldighet att leverera det. Om Liberalerna får väljarnas förtroende i regionvalet 2022 så är förslagen som beskrivits här frågor som vi kommer att prioritera.