Uppsala är en av de svenska städer som varit särskilt drabbat av grova våldsdåd kopplat till organiserad gängkriminalitet, särskilt under hösten 2023. Hela samhället måste flytta fram sina positioner om vi ska stoppa gängkriminaliteten. Då krävs det att kommunen arbetar aktivt med att bryta nyrekryteringen av ungdomar och barn till de kriminella gängen.
Mycket har gjorts. Vi har exempelvis startat en kommunal avhopparverksamhet, satsat på mer fritidsaktiviteter för barn och unga, fått på plats fler ordningsvakter och anställt socialarbetare i skolan.
Vi ser att vårt arbete har gett goda resultat. I december förra året kom beskedet att Gottsunda inte längre klassas som ett särskilt utsatt område. Vi har ersatt punktinsatser och tillfälliga projekt med ett långsiktigt och systematiskt arbete för att öka tryggheten och slå mot kriminalitetens ekonomiska drivkrafter. Vi har till exempel gjort det svårare att missbruka välfärdssystemen.
Men vi behöver göra mer. I vårt budgetförslag för 2025 föreslår vi en lång rad insatser och åtgärder för att öka tryggheten i Uppsala. Särskilt viktigt är arbetet med att bryta segregationen och stärka den sociala sammanhållningen.
Det handlar om breda satsningar på barn och unga: feriejobb, meningsfulla fritidsaktiviteter som fritidsklubbar, fritidsgårdar, 4H-gårdar och ett nystartat allaktivitetshus.
Det handlar om att öka tryggheten i skolan: förstärkning av elevhälsa, socialarbetare i skolan, satsningar på utvecklingslärare och ett särskilt arbetssätt för att barn som placerats i familjehem eller HVB-hem ska lyckas bättre i skolan.
Det handlar om förbättrat familjestöd, tidiga insatser för familjer i behov av stöd och en modell där stödinsatser snabbt sätts in i samband med orosanmälan om våld mot barn.
Det handlar om utökad vuxenutbildning, SFI för föräldralediga och ett utbildnings- och jobbcenter som coachar unga vuxna som lever i eller nära kriminella miljöer till jobb. För att minska otryggheten kommer kommunen utöka det uppsökande arbetet för att motverka hemlöshet.
Våld i nära relationer är ett stort problem i samhället och mer måste göras för att det ska upptäckas, förebyggas och åtgärdas. För att stötta det arbetet avsätter vi pengar för ett idéburet offentligt partnerskap med Uppsala Kvinnojour.
Välfärdsbrott är en av de största inkomstkällorna för den grova organiserade brottsligheten. Kommunen ska därför arbeta aktivt för att förhindra detta. Företag och organisationer som fuskar och bryter mot regler i arbetslivet ska utestängas från fortsatta samarbeten med kommunen och samverkan med myndigheter ska öka för att strypa de kriminellas ekonomi och utnyttjandet av de offentliga systemen.
Samtidigt har vi sett att flera av de skjutningar och sprängningar som drabbat vår kommun orsakats av ungdomar från andra delar av landet.
Våra möjligheter att förhindra deras våldsdåd med förebyggande insatser har därför varit begränsade. Den växande gängkriminaliteten är i grunden en nationell kris med internationella förgreningar.
Då behöver vi fler nationella insatser. Sekretesslagstiftningen behöver ändras skyndsamt så relevant information kan delas mellan skola, socialtjänst och polis. Vi behöver ha ett nationellt avhopparprogram för gängkriminella. Systemet med HVB-hemmen och SiS-hem måste reformeras i grunden för bättre kvalitet och säkerhet. Men framför allt behöver regeringen se till att kommunerna får mer resurser för att bygga upp riktade sociala, främjande och förebyggande insatser för att stoppa nyrekryteringen.