Uppsala kommun har lagt fram två planer för stadsdelen Gränby. Dels en så kallad utvecklingsplan, dels en trygghetsplan. Utvecklingsplanen rör främst norra Gränby och innefattar bland annat bygget av simhall, ishall, gymnasieskola med riksintag, permanentad BMX-bana, konstgräsplan för fotboll och utveckling av tennishallen med mera. Snabbcykelbanor kommer att byggas, rakt genom Gränbys bostadsområde. Budget, 1 miljard. Trygghetsplanen å andra sidan, som inte innebär några större investeringar i den fysiska miljön, har lokalt fokus och innefattar i stället fritidsaktiviteter, samverkan, polis, övervakningskameror, säkerhetsvakter, digital evenemangskalender och kommunens ökade närvaro i området genom språkträning, praktik och utbildning.
Kommer de föreslagna satsningarna att göra det bättre att bo i Gränby. Möter de investeringar som planeras, vardagens verkliga behov? Finns risk att satsningarna slår fel? Vi som skriver bor i området, och är del av boendenätverket Gränby Röster. Vi vill lyfta några viktiga aspekter på de planerade åtgärderna. Vårt perspektiv är alltså, vad behövs för att göra Gränby till en bra plats att bo på?
Kommunen vill satsa på föreningslivet och på fritidsaktiviteter för barn och vuxna, vilket är bra. Föreningar finns redan i området, men har svårt att hålla i gång verksamheten, då det råder brist på samlingslokaler. Den digitala evenemangskalender som planeras, behöver stöd i verkliga investeringar. Rusta upp de lokaler som redan finns i bostadsområdet (men som är stängda), och bygg nytt, i samverkan med boende.
En snabbcykelbanan ska dras rakt genom Kvarngärdet och Gränby, precis mellan hyresbostäderna och grönområdet där bland annat mataffär, fotbollsplan, lekplats och områdets två skolor ligger. Detta stråk är varje morgon och eftermiddag fullt av barn och unga som går till och från fritidsaktiviteter och skola. Vi önskar veta mer om hur säkerheten för våra barn kan garanteras när cykelbanan breddas och trafiken ökar. Riskerar snabbcykelbanan att bli en barriär som förhindrar boendes rörlighet i området?
Det så kallade nollställningsprojekt som genomförts bland hyreshusen, det vill säga att de bostadsnära lekplatserna har tagits bort, samt att träd och buskar huggits ned, har försvårat vår vardag. Barn har förlorat platser att träffas på, och färre vuxna tillbringar tid utomhus. Rusta upp utemiljön i bostadsområdet, och gör detta i samarbete med oss som bor här!
Vi välkomnar att det i trygghetsplanen lyfts fram att gatorna i området behöver asfalteras, och att skyltar ska sättas upp. Boende har under många år efterfrågat detta, eftersom vardagen här länge försvårats av eftersatt underhåll i viktig infrastruktur som gator och parkering.
Fastighethetsbolaget har snåla telefontider, och felanmälningar i våra lägenheter tar ibland lång tid att få åtgärdat. Det försvårar förstås vardagen, när grundläggande funktioner i t ex kök inte fungerar under en längre tid. Vi skulle önska, att kommunen ställer krav på fastighetsägaren, att uppfylla den grundläggande service vi betalar för genom våra höga hyror.
Vi ifrågasätter att bevakningskameror, vaktbolag och ökad närvaro av bilburen polis ökar säkerheten i området. Det som behövs är en grundstruktur som ger oss möjlighet att skapa en fungerande vardag. Men detta kräver förstås investeringar. En miljard satsas på idrottsområdet i norra Gränby, där verksamheten ofta är för dyr för många av oss som bor i området. Vi vill se att en värdig och substantiell investering också görs i den fysiska miljön i bostadsområdet. Vi önskar att en sådan planering görs i samråd med boende i området. Vi har våra hem här! Vi behöver få möjlighet till en fungerande vardag, för att Gränby ska bli en bra plats att bo på.