Region Uppsala behöver en stabil och samspelt politisk majoritet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet är beredda att tillsammans ta ansvar för att regionen ska stå bättre rustad för att utvecklas framåt i en svår och utmanande tid.
Sveriges regioner, däribland Region Uppsala, står inför ett mycket tufft och pressat läge. Den höga inflationen har inneburit att kostnaderna för pensioner, sjukvårdsmateriel, läkemedel och byggnationer har ökat kraftigt. Under 2024 beräknar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att regionernas samlade underskott kommer uppgå till 24 miljarder kronor. Många menar att vi inte befunnit oss i en liknande situation sedan 90-talskrisen. Det osäkra omvärldsläget i kombination med klimatförändringarna innebär även att vi måste möta behovet av ökad beredskap, resiliens och förstärkt hållbarhetsarbete.
Vi har en regering som blundar när larmen om nedskärningar och varsel hopar sig. Priset för regeringens oförmåga att agera slår hårt mot både patienter och vårdens medarbetare. Det är helt oacceptabelt.
Samtidigt kvarstår utmaningarna i vården. Alla regioner har svårt att rekrytera och kostnaderna för hyrpersonal är höga. Arbetsmiljön måste förbättras och vi behöver främja medarbetarnas möjligheter att påverka och utveckla sina arbetsplatser. Medicinska framsteg har gjort att vi lever allt längre med våra sjukdomar. Omställningsarbetet till mer nära vård behöver växlas upp, där mer vård utförs i eller nära patientens hem.
Vi kommer initiera en kraftsamling som, rotad på högsta politiska nivå, systematiskt ska arbeta med att genomlysa sjukvården och identifiera nödvändiga insatser för att nå stärkt kvalitet och klokast användning av våra resurser. Det är ett arbete som politiken inte kan utföra på egen hand. Tvärtom kommer det kräva hjälp och delaktighet från de som är proffs – medarbetarna i våra verksamheter och deras fackliga organisationer.
Medarbetarna är vår viktigaste resurs. Den höga andelen hyrpersonal är ett av flera exempel på hur vi idag inte lyckas vara en tillräckligt bra arbetsgivare. Hyrpersonal, och därmed kostnaderna, måste minska. Medarbetare som väljer att stanna kvar och utvecklas måste märka detta i lönekuvertet. Vi behöver även se över hur vi kan utveckla fler rotationstjänster och anställningar där våra mest erfarna medarbetare kan ta anställning som seniora handledare. Minskad administration och användarvänliga digitala system är andra exempel på hur arbetsmiljön kan förbättras.
Som en del i att utveckla den nära vården och erbjuda jämlik vård i hela länet behöver fler mindre mottagningar öppnas på landsbygden och i mindre orter, samtidigt som utvecklingen av mobila sjukvårdsteam och digitala vårdmöten behöver fortsätta. Vi är överens om att ta ett samlat grepp kring förlossningsvården, där vi bland annat vill etablera en barnmorskeledd enhet, se över möjlighet till regionfinansierad hemförlossning och stärka kvinnans eftervård via bland annat ettårskontroll efter förlossning. Region Uppsala ska även ta ett större ledarskap för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.
Kollektivtrafiken är en livsnerv vars uppdrag är att möjliggöra en fungerande vardag för länets invånare. När fler åker med kollektivtrafiken främjar vi såväl hållbar utveckling som regional utveckling. För att kollektivtrafiken ska vara ett attraktivare alternativ behöver taxorna upplevas som prisvärda och avtal med våra trafikoperatörer ses över för att skapa en mer pålitlig trafik. Möjlighet till kombinationsresor som inkluderar bil, cykel och kollektivtrafik måste bli bättre och det nya systemet med enzonstaxa ska värnas och följas upp kontinuerligt. Vi vill även stärka resandet för barn och unga genom att bland annat erbjuda avgiftsfria resor under sommarmånaderna.
Vi fyra partier vill tillsammans ta ansvar i ett majoritetsstyre. Nu kan vi lägga ett osäkert politiskt läge bakom oss och med fokus på långsiktighet och stabilitet hantera de utmaningar Region Uppsala måste ta sig an.