När ska kvinnor i Uppsala få lön hela dagen?

Det krävs skarpa åtgärder för att minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor, skriver Fia Karlsson och Sanne Lennström.

Inte för alla. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är fortfarande stora.

Inte för alla. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor är fortfarande stora.

Foto: Martina Holmberg / TT

Debatt2024-03-08 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Färsk statistik från SCB som rörelsen "Lön hela dagen" presenterar visar en löneskillnad mellan män och kvinnor i Uppsala län på hela 8,6 procent. Skulle vi omvandla denna procentsats till tid betyder det att kvinnor i vårt län jobbar gratis 41 minuter varje dag. I Sverige ligger motsvarande siffra på 48 minuter om dagen. Den nationella siffran visar att utvecklingen mot jämställda löner i landet står still. Ansvaret att vända denna trend ligger hos politiken och arbetsmarknadens parter. 

Att arbeta för ökad jämställdhet mellan män och kvinnor är något som fortfarande möter starkt motstånd. Det finns många myter som exempelvis att jämställdhet inte längre behövs eftersom det redan är jämställt mellan könen. Eller tal om att feminismen redan gått för långt. 

Det finns dock siffror att luta sig mot som motsäger dessa påståenden. Jämställdheten står på många områden still. Eller så backar den rentutav. Inte minst när det kommer till ekonomisk jämställdhet. I mer än ett decennium har "Lön hela dagen" samlat fackförbund, politiska partiers kvinnoförbund, kvinnoorganisationer och så vidare, och omvandlat löneskillnaden vi ser mellan män och kvinnor till minuter av en arbetsdag.

Vi har under en längre tid sett hur minuter och sekunder långsamt tickar framåt. Dessvärre bröts denna trend 2023 av att lönegapet uppmättes gå från 9,8 till 9,9 procent i landet. Då talade man om att det skulle kunna bero på pandemin. I dag vet vi att det inte är så. I år jobbar nämligen kvinnor i Uppsala län gratis efter klockan 16.19 medan männen här får betalt hela arbetsdagen. Ända fram till 17.00.

Att få en lägre lön innebär också längre pensioner, sämre möjligheter att spara och investera men också försämrade möjligheter att kunna avsluta en våldsam relation. Helt enkelt handlar det om att kvinnor får försämrade möjligheter att på alla sätt ta makten över sina egna liv. Vi vet också att när inflationskriser och lågkonjunktur slår till, drabbar det människor med längre inkomster – majoriteten kvinnor – mest av alla. ¨

Vi kan inte acceptera att det ser ut såhär. Kvinnor i Uppsala län har inte råd att vänta. Nu måste politiker och arbetsmarknadens parter i Sverige – men också i länet - ta ett gemensamt ansvar för att kvinnor ska få lön hela arbetsdagen. Som Sveriges bredaste allians för jämställda löner vill vi se:

  • Ge kvinnor och män samma möjlighet till heltidsarbete och trygga anställningsformer. Bättre villkor i kvinnodominerade sektorer stärker kvinnors ekonomiska självständighet och ökar kvaliteten i verksamheterna.
  • Synliggör och åtgärda strukturella löneskillnader. I kvinnodominerade yrken och branscher är lönen lägre än i mansdominerade. Kvinnors arbete måste uppvärderas så att lönerna motsvarar arbetets krav, kompetens och ansvar. 
  • Öka tillsynen och skärp sanktionerna för de arbetsgivare som ignorerar lagens krav. För att arbetsgivare ska följa lagen och åtgärda osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män måste Diskrimineringsombudsmannens tillsyn skärpas och arbetsgivare som bryter mot reglerna möta kännbara påföljder.
  • Säkerställ ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Jämställda löner förutsätter att föräldrar tar lika mycket ansvar för barn och obetalt hemarbete. Regering och riksdag måste ta tydligare steg framåt.