Östersjön har länge varit ett förorenat hav. Med riktade, avvägda insatser, byggda på evidens, har trenden vänts. Mycket återstår ännu att göra – både vad gäller att minska utsläppen men också att inhämta ett bättre beslutsunderlag för att bättre förstå vad som gör nytta och vad som varken gör till eller från.
I Östhammars- och Granfjärden kan dock inte några förbättringar skönjas.
Fjärdarna har länge varit och tycks förbli de mest förorenade längs hela Svealandskusten. Bara de grunda fjärdarna utanför Nyköping har lika dålig vattenkvalitet som våra fjärdar.
I över 20 år har kommunen vidtagit diverse åtgärder för att våra sjuka fjärdar ska kunna återhämta sig. Tyvärr har resultaten uteblivet. Dagens mätningar visar i stort sett samma nivåer av fosfor och kväve som för tjugo år sedan. Varför kan man heller inte riktigt förklara med nuvarande underlag. Provtagningen är bristfällig och orsakssambanden oklara.
Med nuvarande åtgärder finns inget som tyder på att trenden bryts och att vattenkvaliteten faktiskt kommer att bli bättre.
Att låta ytterligare tjugo år av ineffektiva åtgärder passera duger inte.
Vi i Föreningen friskare vatten i Östhammars- och Granfjärden vill därför göra ett omtag. Vårt erbjudande till kommunen är:
Låt oss tillsammans utforma ett provtagningsprogram och därefter ett åtgärdsprogram som får oss att nå vårt gemensamma mål: rena fjärdar.
Vårt mål är att fjärdarna ska ha god vattenkvalitet och därmed vara navet i den fantastiska skärgårdsmiljön i Östhammars kommun. Fjärdarna ska inte bara vara en glädje att se ut över och promenera längs, utan också kunna nyttjas för bad, fiske och härliga utflykter. De ska kunna användas för barnens simskolor under sommaren och vara en naturlig plats för rekreation för såväl våra invånare som för sommargäster och tillfälliga turister.
En annan hjärtefråga för föreningen är nytt vatten- och avloppsreningsverk, placerat på annan plats än i Östhammarsfjärden, men den frågan får vi återkomma till.
Vår lilla kommun har 400 mil kust. Det är en gåva och en skatt, som kommunen måste lägga långt större kraft bakom att ta ansvar för.
Efter att ha granskat det underlag som kommunen har och de pågående åtgärder som kommunen vidtar för våra fjärdar är vårt förslag att vi tillsammans hjälps åt att göra om och göra rätt.
Vi behöver först och främst ett fullvärdigt provtagningsprogram, som på ett fullgott sätt kan hjälpa oss att förstå vad det är som orsakar föroreningarna. Vad kommer från enskilda avlopp, från vattenreningsverket, från ’gamla synder’ lagrade i bottensedimentet och vad kommer in från Östersjön?
I dag finns det gott om tyckanden och gissningar, och det bristfälliga underlaget ger oss lite kunskap.
Och det brådskar. Enligt kommunens egna miljömål för perioden 2016–2018 skriver man:
”Kustvatten, sjöar och vattendrag i Östhammars kommun ska vara ekologiskt hållbara och kunna användas av människan. Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning.” (https://www.osthammar.se/sv/boende-och-trafik/kommunens-miljomal/miljomal-for-osthammars-kommun---2016-2018/?step=2)
Det är en ambition som uppenbarligen inte nåddes 2018, och som sannolikt inte någonsin kommer att nås med nuvarande åtgärder och inriktning.
Men kommunen åläggs också enligt EU:s vattendirektiv att till 2027 att nå god status i fjärdarna – och då har man redan fått dispens från det ursprungliga målet att nå det till 2021.
Med nuvarande trender är det utopiskt. Kort och gott: detta duger inte.
Låt oss därför tillsammans utforma ett provtagningsprogram och därefter ett åtgärdsprogram som får oss att nå vårt gemensamma mål: rena fjärdar. Ansvaret är kommunens, men vi vill bidra. Föreningen besitter unik kunskap och ett internationellt kontaktnät som kan bistå med att ta fram ett program för provtagning som ger ett vettigt beslutsunderlag.
Varför bygga kostsamma våtmarker eller jaga enskilda fastighetsägare för att göra dyra investeringar om det inte påverkar vattenkvaliteten i slutändan?
För att kunna dra rätt slutsatser bedömer vi att ett sådant provtagningsprogram måste pågå minst två år. Om det sammanfaller med två år av ”extremväder” så ytterligare något eller några.
Som ett första led önskar vi att vi gemensamt, kommun tillsammans med oss som företrädare för civilsamhället och flera av byalagen som utgör vattenägarna, ordnar ett expertseminarium där vi hittar en gemensam väg framåt, en väg underbyggd av forskning, som vi vet leder till friskare vatten.
Att sätta upp ambitiösa mål utan någon som helst vägkarta för att nå dem duger inte längre. Vi runt fjärdarna vill inte förlora tjugo år till.