Vi går mot en miljon människor i utanförskap. Det står svart på vitt i regeringens egna prognoser. Det är en av de allra största utmaningarna Sverige står inför. Vi är ett tudelat land där klyftan går djup och skarp mellan dem som har jobb och dem som inte har det. Mellan dem som saknar utbildning, kommit nya till Sverige, inte kan språket och mellan dem som bott i landet länge, har god utbildning och goda språkkunskaper.
Från Harpsund målade finansminister Magdalena Andersson upp en ljus bild av den ekonomiska utvecklingen. En optimistisk bild. Men hon glömde utmaningarna. Det går bra för Sverige, men det går inte bra för alla.
Finansministern talade alltför kort om tudelningen och det utanförskap som riskerar att bita sig fast och fördjupas. Anledningen är enkel, regeringens verktygslåda gapar nämligen tom. Såväl reformer för fler jobb som satsningar på småföretagen lyser med sin frånvaro.
Regeringen prioriterar konsekvent skattehöjningar framför jobbskapande åtgärder. Det är djupt allvarligt att regeringen saknar insikt i en av de största samhällsutmaningarna Sverige står inför.
Förstår vi inte vidden av problemet, inser vi inte tudelningens konsekvenser, då går vi istället med öppna ögon mot ett samhälle där en ny underklass växer fram.
Ett samhälle där människor inte får chansen att hitta ett första jobb. Där man inte träffat en arbetsgivare på flera år, där man lever på låga bidrag, inte egen lön. Ska vi klara att vända utvecklingen, förändra framtidsutsikterna för nyanlända, för dem som saknar utbildning, för unga, då krävs det ansvar och handlingskraft och att jobben sätts i främsta rummet.
Det är också ett tydligt ideologiskt vägval som har djupa rötter inom borgerligheten. Tron på att småföretagen skapar jobb, att jobb växer fram underifrån, den fria företagsamheten.
Det är en av grundbultarna, en av de allra tydligaste värderingarna borgerligheten står för. Där går också en av de tydligaste skiljelinjerna mellan regeringen och Alliansen. Regeringens övertro på att staten kan skapa jobb, på tillfälliga lösningar som traineejobb istället för varaktiga reformer som ger småföretagen bättre förutsättningar, det kommer inte att överbrygga klyftan. Det kommer inte att komma tillrätta med tudelningen.
Sverige behöver fler jobb. Sverige behöver också politiker med insikten om att alla jobb behövs. Centerpartiet har därför konsekvent prioriterat reformer som skapar jobb, som underlättar för småföretagen.
Centerpartiet föreslår därför:
Slopad arbetsgivaravgift de första två åren på arbetsmarknaden
En reform som skulle leda till minst 45 000 nya jobb för de som gör entré på arbetsmarknaden för första gången, däribland unga över 18 år och nyanlända. Vi har nu lyssnat in forskningen och förslaget är en effektiv och kraftfull reform som riktar sig till dem som har svårast att ta sig in på arbetsmarknaden. Lägre kostnader för företagen att anställa skapar fler jobb.
Slopade arbetsgivaravgifter för unga under 18 år
Vi vill uppmuntra arbetsgivare att skapa jobb till unga och ungdomar att sommarjobba och tidigt knyta kontakt med arbetslivet. För ett företag skulle vårt förslag innebära att kostnaden för att anställa en ung människa sjunker med i genomsnitt 5 000 kronor i månaden. För den unge utan arbetslivserfarenhet innebär det större möjligheter till extra jobb och till att få en första fot in på arbetsmarknaden.
Tredubblat tak för RUT-avdraget
RUT sänker trösklarna till första jobbet. Vi vet att det är en reform som fungerar och som redan skapat tusentals nya jobb och företag. Vi vill därför höja taket från 25 000 till 75 000 kronor och lägga till fler tjänster. Dessutom vill vi att avdraget höjs för personer som är över 80 år, från 50 till 60 procent.
Centerpartiet kommer fortsätta att driva på för reformer som underlättar småföretagens vardag, som gör det billigare att anställa och banar väg för fler jobb. Vi vet att alla jobb behövs. Så skapar vi trygghet, så bygger vi Sverige starkare, så motverkar vi att en ny underklass växer fram.
Annie Lööf
Partiledare Centerpartiet