Socialdemokraterna agerar demokratividrigt

Socialdemokraterna respekterar inte att närmare var tionde Uppsalabo valde att lägga sin röst på SD, skriver Kent Kumpula.

Kent Kumpula (SD) upprörs över fördelningen av kommunalråd i Uppsala kommun.

Kent Kumpula (SD) upprörs över fördelningen av kommunalråd i Uppsala kommun.

Foto: Axel Hilleskog

Debatt2022-10-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsala kommun har man under den gångna mandatperioden haft sex kommunalrådsposter i opposition. Miljöpartiet som endast hade sex mandat i kommunfullmäktige (7,1 procent av rösterna) tilldelades två kommunalrådsposter. Samtidigt hade Sverigedemokraterna under föregående mandatperiod sju mandat i fullmäktige (9,14 procent av rösterna), men inget kommunalråd.

Vad är då en kommunalrådspost, egentligen? Man har inget ”större mandat” eller organisatoriskt syfte. Däremot innebär det att man får en heltidsarvoderad politikerpost med tillhörande möjlighet att anställa en sekreterare, vilket helt enkelt möjliggör mer arbetstimmar till politiken. En rättvis fördelning av kommunalråd är viktig för att samtliga partier ska ha jämlika demokratiska förutsättningar att verka politiskt, något som är direkt finansierat av skattebetalarna.

I valet 2022 växte Sverigedemokraterna inte bara nationellt, vi växte även i Uppsala kommun och är nu näst största oppositionspartiet med inte mindre än åtta mandat i kommunfullmäktige. Trots detta trixar Erik Pelling och försöker göra det så svårt han kan för Sverigedemokraterna att arbeta politiskt genom att plötsligt skära ner på antal kommunalråd. Simsalabim, så räcker inte kommunalrådsposterna till och Sverigedemokraterna blir utan.

Stefan Hanna (UP) har kommunicerat flera gånger att Sverigedemokraterna absolut borde ha en kommunalrådspost med tanke på valresultatet, allt annat ”vore odemokratiskt och helt sjukt” (citat från ett av många samtal jag hade med Stefan om hur styret för Uppsala borde se ut). Men på första fullmäktigesammanträdet för mandatperioden har han plötsligt ändrat sig och röstade helt emot allt han tidigare sade att han stod för. Han röstade alltså emot en justering av antal kommunalråd som skulle innebära att en rådspost blev över till SD. 

Eller nej, Stefan Hanna har egentligen inte ändrat åsikt, men hans röst är numera styrd av sossarna och Utvecklingspartiet röstar därför efter Pellings pipa.

Som det ser ut nu så har till exempel Miljöpartiet, som backade i valet och som nu endast har fem mandat i kommunfullmäktige, en kommunalrådspost kvar. Sverigedemokraterna har åtta mandat och fick därmed stöd av en betydligt större andel Uppsalabor än Miljöpartiet, men vi förvägras en kommunalrådspost även denna gång.

Hur det här rimmar med att acceptera de demokratiska spelreglerna förstår de flesta. Det handlar klart och tydligt om att försöka utestänga ett demokratiskt valt parti. Det handlar om att försöka göra det så svårt man bara kan för Sverigedemokraternas företrädare att syssla med politik. 

De ekonomiska förutsättningarna att lägga ner deltid eller heltid på politik måste slås fast i ett ramverk och en praxis som är rättvis och blind. Den ska gälla lika för alla helt oavsett partibeteckning. Det ska inte vara möjligt att förändra och rucka på regelverket, det ska inte kunna utökas för att köpa stöd från valfritt parti och det ska inte kunna krympas för att utestänga invalda partier.

Region Uppsala är ett föredöme i frågan om ekonomiska ersättningar till de politiska partierna. I regionen får varje politiskt parti en pengapott som är direkt knuten till valresultatet, helt utan trixande och fiffel. Ett parti som fått sju mandat i valet har en tredjedel av det ekonomiska underlaget jämfört med ett parti som har fått 21 mandat, och ett parti som har fått 14 mandat ligger exakt i mitten (både mandatmässigt i valresultatet och i det ekonomiska underlaget att anställa regionråd och politiska sekreterare).

Exakt så borde det självklart fungera i Uppsala kommun också. De ekonomiska förutsättningarna att lägga tid på politiken måste skyddas mot demokratividriga knep och diskriminerande utestängningar av folkvalda partier.