S, L och Mp har tappat greppet om förskolan

Regelverket för placeringar i Uppsalas förskolor är dysfunktionellt, skriver Gabriella Lange, Therez Almerfors och Christopher Lagerqvist.

Det behövs en ny modell för urval och placering i förskola,  skriver Gabriella Lange,  Therez Almerfors och Christopher Lagerqvist.

Det behövs en ny modell för urval och placering i förskola, skriver Gabriella Lange, Therez Almerfors och Christopher Lagerqvist.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2020-02-28 02:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi är oroliga över utvecklingen i förskolan. Minoritetsstyret i Uppsala kommun bestående av S, L och Mp har helt tappat greppet. Regelverket för placeringar är dysfunktionellt vilket påpekats av både oss, vårdnadshavare och förskolor. Fristående aktörer lämnar en efter en kommunens kö. Vi har precis informerats om att det till våren 2020 saknas 100 platser, trots att de hela hösten sagt att platserna kommer räcka till. 

Istället för att göra om och göra rätt för att på så sätt få fram ett genomarbetat och fungerande system, lappas det och lagas i ett dysfunktionellt system. S, L och Mp har inga svar och det saknas en plan för framtiden. 

När nämnden den 14 februari 2018 fastslog det nya regelverket yrkade vi tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna på återremiss då vi inte tyckte ärendet och dess konsekvenser var tillräckligt utredda. Liberalerna, tillsammans med den då sittande majoriteten, drev ändå igenom ärendet. Nu har vi sett vilka konsekvenser den nya modellen gett och vi anser att det behövs en ny modell för urval och placering i förskola. Flertalet gånger har vi tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna därefter begärt att regelverket för förskoleplaceringar ska göras om. 

En viktig fråga att ställa sig är också hur man tänkt att det ska fungera för fristående förskolor – ska de ha egna köer som de hanterar själva, ska de ta in sina avgifter själva, ska de ha egna ansökningssystem? Systemet med behovsmånad slår idag extra hårt mot mindre, fristående förskolor som kan tvingas stå med tomma platser även fast det finns barn i kö. 

I dagsläget har S, L och Mp som ambitionsnivå att det räcker att kunna erbjuda alla barn en plats i kommunen, även om den ligger orimligt långt hemifrån. De har, hör och häpna, till och med sagt att om vårdnadshavare tackar nej till en plats så har de ju inte ett reellt behov av platsen just nu. De vägrar förstå att en orimlig placering, långt från hem och arbete, kan tvinga familjer att tacka nej till en plats de faktiskt verkligen är i behov av. Att ha som ambitionsnivå att det räcker att kunna erbjuda en plats i kommunen, oavsett var den ligger, är helt orimligt. Uppsala kommun måste ha en högre ambition än så! Tillsammans med Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har vi föreslagit 10 miljoner kronor för att korta köerna i förskolan. 

För att fler ska få den förskoleplats de önskat vill vi:

1. Ta fram ett nytt regelverk för förskolan. I den nya modellen bör man se över prioriteringsordningen, exempelvis ersätta relativ närhet med en absolut närhetsprincip samt återinföra ålder som kriterium efter syskonförtur. Regelverket för byteskön bör också ses över grundligt. Dessutom bör barn inte placeras i förskolor med särskilda profiler som deras vårdnadshavare inte ansökt om.      

2. Förtydliga vad som gäller för fristående förskolor. Det måste klargöras vad kommunen ska ordna med och vad de fristående förskolorna ska ordna med. Vi anser att kommunen ska erbjuda ett system som alla förskolor tycker fungerar bra, oberoende om det är en kommunal eller fristående huvudman.

3. Att förskoleplatser ska finnas i de områden de behövs. Att ha som ambitionsnivå att erbjuda en plats vart som helst i kommunen räcker inte, vi måste kunna erbjuda platser där de behövs och där familjerna önskar.

Det är viktigt att medborgarna kan lita på att Uppsala kommun levererar barnomsorg utifrån vårdnadshavares behov och önskemål. Detta är nödvändigt för att vår kommun ska vara attraktiv för barnfamiljer. Barnomsorgsbrist kan, precis som bostadsbrist, bli en bromskloss som hämmar kommunens utveckling och näringsliv. Det är också under all kritik att små barn hamnar i kläm på grund av dålig politisk styrning.