Det är lätt att nu vara pessimistisk om Sveriges framtid. Skenande elpriser, ökande inflation och en osäker omvärld har präglat valrörelsens slutfas – och kommer fortsätta vara avgörande faktorer även efter söndagens val. Till detta ska läggas att Sverige har en ihållande hög arbetslöshet, ett betydande utanförskap och sviktande produktivitetsutveckling.
För Sveriges företagare ligger det dock inte för att låta de mörka molnen skugga framtiden. Företagare är problemlösare och har i grunden en positiv framtidssyn – det ligger i företagandets natur att vara övertygad om att man genom sitt entreprenörskap kan bidra till att göra samhället bättre.
De senaste decennierna har 4 av 5 nya jobb i ekonomin skapats i de små och medelstora företagen. Dessa företag, ofta ägarledda, är centrala för jobbskapandet. Det handlar såväl om högkvalificerade jobb i tech-startups som enkla jobb för nyanlända och unga – och soloföretagare som försörjer sig själva genom att skapa sitt eget jobb.
Vi vill se att de svenska mindre företagen får förutsättningarna att fortsätta att vara jobbmotorn i svensk ekonomi och därigenom stå för innovation och nya produkter och tjänster. Ökat jobbskapande är positivt både för företagen och samhällsekonomin i stort – genom lägre arbetslöshetskostnader och större skatteintäkter till välfärdens finansiering. Då krävs goda villkor för att starta och driva företag. Överlag har Sverige gått i rätt riktning när det gäller att sänka tröskeln för att starta företag de senaste åren. För de företagare som vill växa kan dock mer göras – du som ska rösta på söndag borde därför rösta med en positiv företagarpolitisk utveckling i åtanke.
Företagarna vill se att kommande regering prioriterar följande för särskilt de mindre företagens näringsklimat:
- Sänkta kostnader för att anställa. Att arbetskraftskostnaderna i Sverige ligger bland de högsta i Europa beror till mycket stor del på de höga svenska arbetsgivaravgifterna, som är mer än tio procent högre än genomsnittet. Dessa behöver sänkas, liksom att risken med att anställa behöver minskas, genom att se över arbetsgivares ansvar för bland annat sjuklön och rehabiliteringsplan.
- Minskade regelpålagor och regelbörda. Trots regeringens politiska mål om minskade administrativa kostnader, har företagens kostnader i stället ökat, och den upplevda regelbördan bland företag ökar. Företagare lägger i snitt tio timmar i veckan på administration. Mycket av denna tid utgörs av hantering av regler från myndigheter. Regler och lagar behöver systematiskt utvärderas och tas bort när de inte kan påvisas effektiva.
- Ökade kunskaps- och kompetensnivåer. Företag och företagare är beroende av duktiga medarbetare för att deras företag ska kunna växa. Kompetensbristen är företagens största tillväxthinder och problemet har under de senaste åren fortsatt att tillta. Ökade kunskapskrav i utbildningsväsendet, tydligare prioritering av yrkesutbildningar, dimensionering och utformning av utbildningar utifrån arbetsmarknadens förutsättningar och företagens behov, är alla viktiga beståndsdelar för att öka kunskap och kompetens.
Dessa är bara några av alla reformer som Företagarna efterlyser – på vår hemsida kan du läsa vår valplattform med 106 förslag för ett konkurrenskraftigt företagsklimat.
I grunden vill vi slå ett slag för ett framtidsoptimistiskt perspektiv: Sverige kan stiga i välståndsligan, fler jobb kan skapas, marknader för nya produkter och tjänster kan växa fram och fler svenska företag kan växa och bli världsledande på sina områden. Politiken kan inte påverka allt, men ditt val kan påverka riktningen Sverige tar. Tänk på det när du röstar på söndag.