Att det rörliga elpriset stigit snabbt under vintern har undgått få, utifrån den intensiva debatt som förs. Men något skaver i debatten. Den handlar inte om att olika åsikter bryts mot varandra. I stället står fakta och verklighet mot populism och rena lögner. Energipolitiker i alla partier vet egentligen att Sverige har bland de lägsta, eller rent utav det lägsta elpriset i EU. Man vet att Sverige i princip alltid exporterar i det närmaste fossilfri el till kontinenten. Man vet också det inte är nationella orsaker till att de rörliga elpriserna stiger dramatiskt. De stigande elpriserna beror på att Sverige är en del av en gemensam elmarknad, där efterfrågan på el i andra länder påverkar priset här, och där en avgörande faktor är Putins kontroll över naturgasen.
I Sverige fortsätter vindkraft och vattenkraft däremot att leverera el med samma låga produktionskostnad, och när marknadspriserna i Europa stiger ges goda möjligheter till stora vinster. Och nej, det har inte varit dåligt med vind i vinter. Vindkraftsägare har haft en lönsam tid.
Trots att man vet allt detta väljer populistiska partier att utnyttja människors okunskap om hur elmarknaden fungerar till att sprida felaktigheter om att den tidigare rödgröna regeringens politik skulle ha orsakat de höga marknadspriserna. Att vindkraften snabbt byggts ut och ersatt dyrare kärnkraft har inte medfört högre elpriser – tvärtom. Och om det nu vore så att den tidigare rödgröna regeringens politik påverkat elprisets utveckling, borde inte EU:s lägsta elpris snarare hyllas?
Ironiskt nog är det de partier som i vanliga fall talar varmt om marknadskrafterna, som nu hårdast kritiserar det som är resultatet av en avreglerad europeisk elmarknad. Kanske borde man i stället för att vurma för storskalighet snegla på de möjligheter som faktiskt redan finns för elanvändare att bli oberoende av elmarknadens prissvängningar genom att helt enkelt bli sin egen elproducent. De som valt att gå med i sol- och vindkooperativ har samma låga elpris denna vinter som alltid, eftersom man äger den egna elproduktionen och enbart betalar för de faktiska driftskostnaderna – inte för att generera vinst till någon annan. En sådan grön omställning av energisektorn har redan påbörjats, men tyvärr har alltför få än så länge fått upp ögonen för möjligheterna.
Därmed inte sagt att det saknas energipolitiska utmaningar i Sverige. Vårt elbehov kommer att fortsätta öka, bland annat för att klara transportsektorns omställning till eldrift. Men den som i detta läge ropar på ny kärnkraft som en quick fix är ute i ogjort väder, därtill tar det alldeles för lång tid och kostar alldeles för mycket i relation till vad det kostar att fortsätta utbyggnaden av sol- och vind.
Men att enbart bygga ut den förnybara elproduktionen i snabb takt räcker inte. En annan pusselbit som måste till är att bygga ut överföringskapaciteten, och inte bara från elproduktion i norr till elanvändning i söder, men också få bort de flaskhalsar som finns in till flera av landets städer.
En ytterligare pusselbit är utbyggd energilagring. Här är vätgasproduktion en möjlighet, där tider med stort överskott av vindkraftsel kan utnyttjas till att producera vätgas. Men vi behöver inte bara bli bättre på att bättre använda den el som produceras på rätt sätt, utan också få tillbaka intresset för energieffektiviseringsåtgärder. Den billiga förnybara elproduktionen har inte enbart varit av godo - det fokus som tidigare ändå funnits på att effektivisera bort onödig elanvändning har mer eller mindre helt upphört under de senaste åren, med den billiga el som funnits. I SD-KD-M-budgeten som antogs av riksdagen i höstas togs till och med stöd till energieffektiviseringar i flerbostadshus bort efter årsskiftet 2021/22, med resultat att inga ansökningar som kommer in efter årsskiftet beviljas.
Kanske kan den senaste tidens debatt kring höga elpriser både ha det goda med sig att allt fler väljer att producera sin egen el och att energieffektiviseringsåtgärder åter blir en fråga. Men då krävs att vi slipper se politiska beslut som gör det ekonomiskt fördelaktigt att fortsätta slösa på energin!