Revidera lagen för vargjakt i Sverige

Det måste bli enklare och gå snabbare att få tillstånd till skyddsjakt, menar Örjan Berglund och Jonas Dahlgren (C).

Ett omstritt djur.

Ett omstritt djur.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Debatt2020-08-07 05:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska vargen är en art i familjen hunddjur som sedan lång tid tillbaka har en väldokumenterad förmåga att orsaka stor skada hos bl.a. renägande samer. Det finns mellan 100 000 - 200 000 Euroasiatiska vargar i världen. Det totala antalet vargar i Skandinavien under inventeringsperioden 2019/20 beräknas till cirka 450 inkl. de vargar som dött under samma period. Konfidensintervallet ligger mellan 356 och 585 vargar. Det är en ökning i Sverige från 2019. 1977 dök den första vargen upp i Norrbotten och efter ett par år i Värmland. Med hjälp av DNA-analyser har man kunnat konstatera att de invandrade vargarna kom från den finsk-ryska vargpopulationen.

Det finns två typer av jakt på varg - licensjakt och skyddsjakt. Om Naturvårdsverket bedömer att licensjakt kan genomföras utifrån de premisser om gynnsam bevarandestatus de fastställt delegeras rätten att besluta om licensjakt till Länsstyrelserna. När det gäller skyddsjakt är rätten att besluta alltid delegerad till Länsstyrelserna. Skyddsjakt medges för att förebygga och förhindra allvarliga skador på bl.a. renar.

Det finns också möjlighet att skydda sina tamdjur genom paragraf 28 i Jaktförordningen. Alla får försöka skrämma björn, varg, järv eller lo som angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp. Som synes finns det dels lagrum för tillstånd att skjuta, dels lagrum då tillstånd saknas. 

Frågan vi ställer oss är hur beviskravet uppfylls för att påtala att det är andra gången vargen är framme. Hur kan man veta att det inte var första gången den var där? Måste man filma fåren tills vargen slår till, för att ha bevis på att det var en varg och att det var första gången? Hur ska man veta att det är varg vid alla tillfällen? Hur kan man veta att det inte var bonden själv som skadat tamdjuret för att kunna få dispens att skjuta varg? Om vargen nu slagit till en gång, hur länge ska dispensen för avskjutning kunna gälla? Vad gör man om man inte har något tillhygge om man är ute i skogen och stöter på en varg? Vill statsmakterna vänta ut ett andra angrepp om det är en varg i tättbebyggt område?

Vi anser att Jaktförordningen måste ses över och antalet vargar begränsas både nationellt och på lokal/regional nivå. Varför inte max 150 individer i Sverige och Norge? Det måste också bli enklare att få tillstånd till skyddsjakt, och de som söker och utför skyddsjakt måste kunna sekretesskyddas eftersom de idag utsätt för hot och våld. Skyddsjakt måste kunna innebära borttagande av hela revir. Det mellansvenska förvaltningsområdet kan inte vara hemvist för hela vargstammen. 

Läs mer om