REPLIK
Moderaterna anser att det demokratiska samtalet börjar med att diskutera problem som medborgarna ser i vardagen och vill hitta en lösning på. Vi tror inte det börjar med att misstänkliggöra varandra i debatten.
Socialdemokraterna har börjat i motsatt ända genom att i en kampanj insinuera att partier som inte stöder regeringen är demokratiskt opålitliga. Ett lokalt exempel på detta gav Sten Gellerstedt den 25 februari.
Vi moderater diskuterar gärna i sak. Inte minst frågor som tas upp i artikeln, som mediepolitik, välfärd, skatter och förhållanden på arbetsmarknaden. Den diskussionen kräver respekt för motparten, för motpartens avsikter och för att demokratiska beslut kan få olika utfall.
Alternativet är att en viss politik ska ha företräde och att bara denna politik räknas som demokratisk. Har Socialdemokraterna rätt att värdera andra partiers politik, och vad ger i så fall den särställningen? För oss moderater är det väljarna som gör värderingen vid valdagen.
Gellerstedt skriver att ett påhittat ”konservativt block” utser regering efter valet. Så fungerar det inte. Regeringen utses av riksdagen ur de majoritetsförhållanden som uppstått när väljarna har sagt sitt. Vill man som Gellerstedt skriva högstämt om demokratin, så är ordning på demokratins grundläggande former en god början.
Talet om ”de sjunkande förväntningarnas missnöje” och att demokrati skulle ses som ”ett onödigt störande av marknaden” ger skäl till två påpekanden i sak. De undersökningar av opinionen som görs vid Göteborgs universitet pekar inte på en fallande trend i förtroendet för samhällsinstitutioner. Däremot varierar förtroendet över tid. Just nu är exempelvis förtroendet lågt för regeringen. Det är främst en huvudvärk för Gellerstedt, hans partivänner och partierna som utgör regeringens underlag. Det är inte ett problem för landet i stort.
Marknadsekonomi är en förutsättning för en demokratisk rättsstat, tvärtemot Gellerstedts påstående. Vi vill påminna om att den vanligaste nedmonteringen av demokratin är att strypa den öppna ekonomin genom omfattande politiska ingripanden. Vi moderater tror dock inte för ett ögonblick att det är vad Socialdemokraterna vill. Vi vet att S sedan länge övergett tanken på att införa planekonomi, och försöker inte låtsas som något annat.
Socialdemokraternas ordförande i Uppsala län Ardalan Shekarabi har uttryckt önskan om ett bättre politiska debattklimat. Vi hörsammar gärna uppmaningen och önskar att Gellerstedt också gör det.