Bland de sparsamma fyra, alltså Danmark, Nederländerna, Sverige och Österrike, är tacksamheten stor inför statsminister Stefan Löfvens välkända förhandlingsförmåga. I Sverige försöker istället Moderaterna in i det sista att vinna icke existerande politiska poäng. Det är bra för Sverige och Europa att Stefan Löfven och övriga ledare i EU kunde enas om både en långtidsbudget och ett gemensamt återhämtningspaket. Europas ekonomi måste komma på fötter igen.
Sverige lyckades vinna stort och därför är irritationen utbredd bland de medlemsstater som ville se en än större budget med färre krav, nästan bara bidrag och inga rabatter. Pengar med krav och villkor gör bättre nytta än om de bara delas ut. Varje krona måste hanteras ansvarsfullt. Dessutom är Sveriges rabatter nu på en historiskt hög nivå.
För oss svenska socialdemokratiska EU-parlamentariker är det också viktigt att lyfta fram att respekt för rättsstatens principer för första gången i EU:s historia kopplas numera till utbetalning av gemensamma medel. Sverige har även lyckats skärpa villkoren för återhämtningspaketet och fått till gröna och digitala investeringar som bygger EU starkare och påskyndar den gröna omställningen. En ökad gleshetsbonus är även det uppskattat.
Vi vill ha ett Europa där vi hjälps åt i både kristid och vardag och där alla medlemsländer är starka. Arbetet för att EU ska ta en ledande roll i klimatomställningen och återhämtningen är viktigare än någonsin. Tillsammans ska vi göra EU starkare och grönare samtidigt som vi står upp för demokratin, rättsstatens principer och grundläggande rättigheter.
Istället för att ta till brösttoner borde EU-parlamentariker Arba Kokalari (M) och MUF-ordförande Benjamin Dousa göra som sitt systerparti ÖVP (som leder regeringen i Österrike och tillhörde gruppen de sparsamma fyra); tacka Stefan Löfven för hans förhandlingsförmåga.