I en debattartikel i UNT (30/9) skriver tre S-studenter att det går att förebygga den nuvarande bostadsbristen genom ett statligt byggföretag. Detta för att främja låga kostnader och ökad konkurrens.
Faktum är dock att orsaken till varför Sverige fortsätter vara ett skräckexempel internationellt för sin bostadsmarknad är på grund av den bostadspolitik socialdemokraterna fört.
Dagens hyresmarknad bygger på prisreglering och att priserna bara kan befinna sig inom en särskild kil. De dyraste hyresrätterna blir billigare, men på bekostnad av att de billiga blir dyrare. Samtidigt hamnar hyresrätter som hyrs ut i första hand betydligt under marknadspriset, medan bostäder i andra hand blir övervärderade.
Enligt Boverket ligger en genomsnittlig hyresrätt och bostadsrätt i andra hand cirka 65 respektive 140 procent över hyran för den genomsnittliga hyreslägenheten i beståndet för förstahandslägenheter.
Då unga människor, ofta studenter, utgör den största verksamma gruppen på andrahandsmarknaden, är det också dessa som tar notan för att de som bor i attraktiva lägenheter i första hand ska ha en låg hyra att betala.
I Januariavtalet som slöts mellan regeringspartierna samt Liberalerna och Centerpartiet ingår det lovande nog att friare hyressättning ska gälla i all form av nyproduktion. Vi instämmer med S-studenter att detta är långt ifrån tillräckligt.
Däremot är S-studenter helt ute och cyklar med förslaget om att ett statligt byggföretag ska främja konkurrens och nybyggnation. När byggbranschen själv har kritiserat riktade investeringsstöd som försök till att öka byggandet finner vi det befängt att S-studenter fortsätter slå slag för samma beprövade och misslyckade politik med mera stat, mera bidrag och mera klåfingrighet.
Ska studenter och unga slippa subventionera attraktiva hyresrätter på förstahandsmarknaden är en helt fri hyressättning fullkomligt nödvändig. Nyproduktionen och möjligheten att hitta en bostad skulle enligt alla konstens regler öka medan både bostadssegregationen och den svarta marknaden skulle minska eller rentav motverkas helt.
När det kastas omkring termer som “chockhyror”, låt oss försäkra er om att omställning till friare hyressättning kan ske över tid. Då nästan hälften av Sveriges byggföretag är kommunala som finansieras genom skatter är det tämligen obetydligt om dessa intäkter kommer genom en högre hyra eller en hög skatt.
Således kan även eventuella hyreshöjningar, som även skulle öka utbudet, kunna kontras med sänkt skatt av samma magnitud för att således minimera besvären på den disponibla inkomsten i hushållen.
Det finns flera åtgärder som kan tas som även finner starkt empiriskt och historiskt stöd. S-studenter, likt sitt moderparti, är skyldiga till att vi nu har en defekt marknad.
I stället för statliga byggföretag vill vi faktiskt se lösningar. Unga studenter som kommit in på drömutbildningen ska inte tvingas tacka nej för att politiker är ovilliga att genomföra nödvändiga reformer.