Igår träffades Region Uppsalas högsta beslutande organ, fullmäktige. Med tanke på de senaste veckorna och månadernas skriverier om obehöriga läkare som tjänstgör på akuten på Akademiska sjukhuset, fackliga protester om bristande arbetsmiljö, underskott på en halv miljard kronor och fler stängda vårdplatser än någonsin borde agendan vara fullmatad. Men istället är den så tunn att sammanträdet så sent som för ett par veckor sedan såg ut att bli inställt.
Att vara politiskt förtroendevald är att ge svar när ingen annan gör det. Att våga ta diskussioner och inte backa undan från ansvaret. Är den tunna dagordningen ett tecken på att det moderatleda styret inte vet vilka beslut som borde fattas för att komma tillrätta med problemen?
Det moderatledda styret är nu inne på sitt andra år i Region Uppsala och de ekonomiska underskotten har ökat lavinartat samtidigt som de anställda inom sjukvården slår larm om att situationen aldrig har varit sämre. Akademiska sjukhusets starka varumärke som ett sjukhus som kan erbjuda en sjukvård i världsklass börjar allt mer naggas i kanten.
När tidningen Dagens Medicin rankar de svenska universitetssjukhusen halkar Akademiska sjukhuset ner på sista plats. Det är allvarligt och skadar sjukhusets anseende. Men inte bara i den rankingen ser vi att utveckling går åt hel fel håll. Även i de interna uppföljningarna visar det sig att det numer dagligen är 50 patienter som är placerade på fel vårdavdelning viket innebär en allvarlig risk för ökade skador i vården. Bara på akutmottagningen ligger 20 patienter dagligen kvar i väntan på vårdplats samtidigt som det totalt saknas 250 vårdplatser och antalet sjuksköterskor minskar kraftigt.
Redan idag beräknas kostnaderna för undvikbara vårdskador bara i vårt län motsvara 300 miljoner kronor, för att inte tala om det mänskliga lidande de innebär för den enskilda individen.
Vi kan också se att antalet anmälningar om bristande arbetsmiljö ökat dramatiskt. Inget universitetssjukhus i Sverige har så många fackliga anmärkningar och anmälningar om bristande arbetsmiljö som Akademiska. Det vittnar om att dialogen med facken och delaktigheten hos medarbetarna är allvarligt skadad. Det kommer att försvåra det nödvändiga förändringsarbete som krävs för att återställa en vård med bra tillgänglighet och kvalitet som patienter och anhöriga känner sig trygga med och medarbetare stolta över. Medarbetarna, alla de som arbetar på sjukhuset måste involveras i utvecklingen av verksamheten för att den ska bli bra.
Läget är så allvarligt nu och bristen på handlingskraft från den högsta nivån så total att vi undrar om det finns insikt eller en plan framåt. Inga politiska beslut fattas utan information om krisens omfattning läggs bara till handlingarna. Vi saknar analyserna, förslagen och uppdragen som ska garantera en god vård och en bra arbetsmiljö på Akademiska sjukhuset? De lyser med sin frånvaro.
Vi kräver att Region Uppsala lyssnar på medarbetarna genom att garantera ett förankringsarbete som involverar dem och de fackliga organisationerna.
Vi kräver att beslut tas om att minska den höga beläggningsgraden och utlokaliseringarna, som kan leda till allvarliga patientsäkerhetsrisker, genom att öppna fler vårdplatser.
Vi kräver att de statliga bidrag som den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit beslut om ska användas till fler vårdplatser och bättre kvalitet och tillgänglighet i vården istället för att läggas på hög i Region Uppsalas finanskonto.
På vem ligger då ansvaret för det läge vi befinner oss i? Att enbart peka finger och säga att det är det borgerliga styrets fel vore oärligt. Ansvaret delas av flera parter. Det socialdemokratiska styret under föregående period bär tillsammans med den socialdemokratiskt ledda regeringen också ett delansvar.
Men ansvaret för att föra arbetet framåt, sätta dagordningen och leda det dagliga arbetet åligger Moderaterna och deras samverkanspartier. Vi socialdemokrater är beredda att medverka konstruktivt i de nödvändiga diskussioner som behöver föras. Men initiativet till att bryta de blockpolitiska skyttegravarna måste komma från annat håll.