Med stor oro ser vi hur synen på fackligt inflytande hos majoriteten i Region Uppsala går åt fel håll. Som de två stora TCO-förbund vi är i Region Uppsala är det av största vikt att våra medlemmar, oavsett partipolitisk hållning, kan känna sig trygga med att de folkvalda har respekt och kunskap om de fackliga organisationernas rätt till inflytande. Och därmed tar till vara både sina medarbetares och väljares intressen.
Den svenska arbetsmarknaden präglas av delaktighet och så även under en pandemi. Trots behov av snabba beslut har fackliga organisationer och tjänstemän hittat en struktur för samverkan och därmed visat prov på stor flexibilitet. Vi ger av både engagemang och fritid för att få det att fungera. Fackens rätt till insyn och påverkan grundar sig både i arbetsmiljölagen och medbestämmandelagen, två lagar som i allra högsta grad gäller även i en samhällskris som den vi nu befinner oss i. Genom det samverkansavtal som finns mellan parterna så är fack och arbetsgivare överens om att en fungerande samverkan är en resurs i verksamheten, då är det än mer märkligt att regionens styrande inte tar vara på det.
Tidigare i januari har det insinuerats från majoriteten att formalia ligger i vägen för hälsa och liv något som vi starkt opponerar oss emot. Det är snarare så att det fackliga engagemanget grundar sig i att våra medlemmar inte alltid får förutsättningar att använda sin kompetens fullt ut, något som direkt påverkar tillgängligheten till vården för länsinvånarna. Vi tror på välgrundade och långsiktiga beslut, där är samverkan en naturlig del av processen för att arbetsmiljön ska säkras och för att våra medlemmar ska hålla i längden. Det är vägen till hälsa och liv.
Regionstyrelsens ordförande deltog på regionens högsta samverkansorgan, SAMLA, och ifrågasatte tydligt den fackliga insynen och formen för samverkan. Vårdförbundet och Vision ser mycket allvarligt på att man från högsta politikernivå ens antyder detta eftersom det uttalandet handlar lika mycket om varje enskild medarbetare i region Uppsala och deras rättigheter som styrs av lagar och avtal.
Vi fackliga är demokratiskt valda av våra medlemmar, vi har fått förtroendet av våra medlemmar att föra deras talan. Vi kommer att outtröttligt fortsätta arbetet för en bättre arbetsmiljö och förutsätter att folkvalda politiker gör detsamma, då är samverkan och delaktighet en förutsättning.