I dag debatterar fullmäktige årsredovisningen för Region Uppsala. Mycket kommer att självklart handla om den pågående pandemin och hur den tvingat hela organisationen att ställa om ett flertal tillfällen för att hantera en hög smittspridning i länet och tryck på vården. För närvarande pågår även den största vaccinationskampanjen i vår regions historia.
Vi är stolta över de insatser som alla medarbetare i Region Uppsala gjort under det senaste året. Alla har ställt upp och ställt om för att vårda svårt sjuka covidpatienter, hålla nere smittspridningen, upprätthållit kollektivtrafiken och agerat proaktivt tillsammans med kommunerna i länet, privata aktörer, civilsamhället och statliga myndigheter. Inom politiken har vi trots olika utgångspunkter fattat många beslut över partigränserna för länsbornas bästa. Alla har bidragit och försökt göra det bästa av situationen.
Samtidigt har verksamheter upprätthållits och en positiv utveckling skett inom ett antal områden. Kollektivtrafiken har trots stora intäktsförluster upprätthållits och i vissa delar av länet har trafiken utökats för att minska trängsel. Åtta nya dubbeldäckartåg trafikerar sedan 2020 sträckan Uppsala-Gävle och sedan årsskiftet har Gamla Uppsala buss flyttat in i en ny bussdepå vid Fyrislund. I spåren av pandemin har efterfrågan att få vård via regionens digitala tjänster ökat kraftigt både i hela sjukvården i länet. Förra året genomfördes 14 700 digitala vårdbesök på Akademiska sjukhuset, jämfört med 453 året innan. Flest videovårdmöten har skett inom psykiatri, barnsjukvården och inom rehabilitering. Det är även mycket glädjande att se att det är så mycket som går åt rätt håll för Region Uppsala vad gäller våra högt ställda miljömål. Det finns totalt 33 mål. 22 av dem går åt rätt håll och i vissa fall har målen för 2022 redan uppnåtts.
En ekonomi som är långsiktigt hållbar är grunden för att länsinvånare ska ges den vård de har rätt till och att det finns en väl utbyggd kollektivtrafik. Det blågröna styret insåg snabbt efter valet 2018 att utgifter och intäkter inte gick ihop. Det saknades även reserver för att möta tuffare tider. Under de två år vi styrt har vi arbetat hårt för att vända på utvecklingen. Vi har infört en ny budgetprocess, sett över arbetet med generella och tillfälliga statsbidrag, pressat ned kostnaderna för inhyrd personal med 65 miljoner kronor och minskat den långsiktiga låneskulden med 309 miljoner kronor.
På fullmäktige i dag kommer det att antas en ny finanspolicy för regionen. Syftet är bland annat att återigen göra avsättningar till framtida pensioner. 269 miljoner kronor avsätts för första gången i regionens historia till en krockkudde som kan använda vid en framtida tillfällig intäktsdämpning. Det goda resultatet innebär dock inte en ny ekonomisk realitet för regionen. Regionen har ett mycket skört ekonomiskt läge med höga underliggande utgifter. I många fall högre än i jämförbara regioner med universitetssjukhus. Vi kommer inte att lägga ansvaret för att hantera regionens ekonomiska obalanser på framtida generationer. Därför kommer vi fortsätta att genomföra reformer för en ekonomi som står stadigt och att verksamheterna ger invånarna bästa möjliga service och vård för sina skattekronor.
Förra året var tufft och pandemin är inte över ännu. Men i det mörkaste av tider har vi sett hur medarbetare gjort stora insatser. Vi vill ta med alla dessa goda erfarenheter och bygga något gott av dem. För det är endast om vi jobbar tillsammans som vi kan komma ur denna kris starkare.