Vi inrättar resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck

Regionen behöver ta nya krafttag och uppdatera strategin mot hedersvåld och förtryck, skriver Helena Proos (S) och Unn Harsem (C).

I januari 2025 inrättar Region Uppsala ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck tillsammans med Länsstyrelsen och andra aktörer i länet, skriver Helena Proos (S) och Unn Harsem (C).

I januari 2025 inrättar Region Uppsala ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck tillsammans med Länsstyrelsen och andra aktörer i länet, skriver Helena Proos (S) och Unn Harsem (C).

Foto: Anders Wiklund/TT

Debatt2024-11-25 06:45
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Idag infaller Orange Day, den dag då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot mäns våld mot kvinnor. Våld i nära relationer är ett allvarligt samhällsproblem som påverkar människor på djupet, fysiskt, psykiskt och ekonomiskt. Konsekvenserna lämnar inte bara märken hos den enskilda individen utan kastar också en mörk skugga över hela vårt samhälle. I Region Uppsala är vi medvetna om det stora lidande som våldet orsakar och vi arbetar aktivt för att förändra situationen. 

I Sverige beräknas över 75 000 kvinnor utsättas för våld i nära relation varje år, samtidigt som över 200 000 barn bedöms leva med våld i sin vardag. Den yttersta konsekvensen av våldet är dödligt. Varje år dödas omkring 15 kvinnor i Sverige av en förövare som de har eller har haft en nära relation med. 

Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld handlar inte om isolerade fall utan är en strukturell problematik som påverkar vår gemensamma trygghet och hälsa. I vården är detta särskilt påtagligt. Vårdpersonalen möter dagligen människor som inte vågar berätta om sina upplevelser. Det är vårt ansvar att ge vårdpersonalen rätt verktyg för att upptäcka, bemöta och agera i dessa situationer. 

Framsteg har gjorts för att öka kunskapen bland vårdpersonalen men vi ser också att det fortfarande finns behov av att öka verktygen och beredskapen bland regionens vårdpersonal för att möta personer som utsatts för våld i nära relation. 

undefined
Helena Proos, regionstyrelsens ordförande (S) och Unn Harsem, regionala utvecklingsnämndens ordförande (C).

Upptäcker vi inte våldsutsatthet i tid kan konsekvenserna bli förödande, såväl för den drabbade som för deras familjer. Även barn drabbas av våld, 6–7 barn per år dödas av en närstående. En typ av våldsutsatthet hos barn är när de blir vittnen till våld. Barn som har upplevt våld i familjen måste uppmärksammas för att kunna få det skydd och stöd de behöver. 

Under 2024 har vi intensifierat arbetet med att utbilda vårdpersonalen och stärka rutinerna inom vården. Men vi nöjer oss inte där. 

Vi är stolta över att Region Uppsala från och med januari 2025 inrättar ett resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck tillsammans med Länsstyrelsen och andra aktörer i vårt län. Detta centrum kommer att fungera som en samlingspunkt för expertis och stöd, där drabbade kan få hjälp och där vårdpersonal, skolor och andra samhällsaktörer kan få vägledning och utbildning. 

Genom resurscentret samlar vi kraft och kunskap för att bekämpa den särskilda problematiken som hedersrelaterat våld innebär. Vi skapar en trygg plats där de som behöver hjälp enkelt kan få det, och vi skickar en tydlig signal: Våld hör inte hemma i vårt samhälle. 

Det är tydligt att även om vi har kommit en bit i arbetet mot hedersrelaterat våld och våld i nära relationer, finns det fortfarande mycket kvar att göra. Regionen behöver ta nya krafttag och uppdatera strategin mot hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive könsstympning. Samtidigt måste vi se över nollvisionen mot våld i nära relationer och ta fram en handlingsplan som sätter både barnens och de äldres perspektiv i fokus. 

Genom att arbeta tillsammans kan vi skapa riktig förändring – våld har ingen plats i Region Uppsala eller någon annanstans.