Region Uppsalas ekonomi befinner sig i en verklig kris

På Akademiska sjukhuset har prognosen försämrats för varje månad och nu närmar sig underskottet ofantliga en miljard kronor, skriver Helena Proos och Vivianne Macdisi.

Regeringen ha gett oss möjlighet att ge vår personal extra uppmuntran genom att ta bort förmånsbeskattningen på gåvor till anställda, skriver Vivianne Macdisi och Helena Proos.

Regeringen ha gett oss möjlighet att ge vår personal extra uppmuntran genom att ta bort förmånsbeskattningen på gåvor till anställda, skriver Vivianne Macdisi och Helena Proos.

Foto: Foto: Pressbild.

Debatt2020-06-09 02:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Uppsala står inför stora utmaningar, det är tydligt när Regionfullmäktige i dagarna sammanträder. Vi ser framförallt tre områden där vi behöver agera omedelbart: den ekonomiska krisen, den ökande vårdskulden i spåret av Coronakrisen och den pressade arbetsmiljö som våra medarbetare befinner sig i.

Region Uppsalas ekonomi befinner sig i en verklig kris. De mål som har satts upp för att rädda ekonomin under 2020 har inte uppnåtts, snarare tvärtom. På Akademiska sjukhuset har prognosen försämrats för varje månad och nu närmar sig underskottet ofantliga en miljard kronor. Region Uppsalas revisorer har riktat skarp kritik mot ansvariga styrelsers förmåga att styra ekonomin och verksamheten. Allt detta sammantaget reser ett behov av omedelbara åtgärder för att komma till rätta med situationen men också mer långsiktiga strategiska beslut.

När regionstyrelsens ordförande Emelie Orring (M) blir tillfrågad om det ekonomiska läget i Region Uppsala pekar hon på staten och kräver mer pengar. Det egna ansvaret för ett underskott som redan i februari låg på minus 600 miljoner kronor ser vi inte att hon tar. Inte heller presenterar hon några åtgärder för hur utvecklingen ska kunna brytas. Ingen ifrågasätter att pandemin har inneburit en ökad press på länets sjukvård och dess ekonomi. Dock är det vilseledande att peka ut den som den enda orsaken till de växande underskotten. Den S-ledda regeringen har agerat snabbt genom att skjuta till resurser samt lovat fortsätta kompensera för de ökade kostnaderna. Region Uppsala har redan tilldelats över 435 miljoner  kronor för att stärka sjukvården och kompensera för uteblivna intäkter. Att försöka skylla ifrån sig sitt ansvar är inte ett ansvarsfullt sätt att styra. Uppsala läns medborgare och våra medarbetare förtjänar bättre än så.

Ytterligare en av konsekvenserna av pandemin är att Region Uppsala bygger upp en enorm vårdskuld när patienter får sina planerade behandlingar inställda och framflyttade. Antalet patienter i behov av rehabiliteringsinsatser samt personer som söker vård för ökad psykisk ohälsa förväntas växa dramatiskt. Regionen har ett ansvar att möta både de ökade vårdbehoven och länsinvånarnas rätt till en god och jämlik vård. Vi måste gemensamt skapa förutsättningar för att arbeta av skulden till länets invånare på ett sätt som är hållbart för våra medarbetare. Vi föreslår därför att vi fattar beslut om hur vårdskulden ska mötas men även hur Regionen på sikt kan uppnå en köfri vård. Att kunna ställa om och kunna erbjuda både sjukvård närmare patienterna och bättre vård på distans är två avgörande förutsättningar.

Under den rådande pandemin har det blivit alltmer uppenbart hur avgörande arbetsmiljön och anställningsförhållanden är för hälso- och sjukvårdens förmåga att säkerställa en god och jämlik vård. Den ökade stressen som Covid-19 pandemin innebär ökar behovet av personalvårdande arbete. Regeringen ha gett oss möjlighet att ge vår personal extra uppmuntran genom att ta bort förmånsbeskattningen på gåvor till anställda. Flera regioner har uppmärksammat detta och tagit initiativ till bland annat höjda friskvårdsbidrag och gåvokort. Vi Socialdemokrater ser gärna att Region Uppsala innan sommaren fattar beslut om liknande insatser för att visa vår personal en rejäl uppskattning.

Den rådande Covid-19 pandemin prövar vårt samhälles uthållighet och förmåga till det yttersta. Vi ser oerhörda utmaningar framför oss för länets välfärd. Vi måste nu vidta åtgärder för att kunna stå väl rustade när den tiden kommer.