Region Uppsala rustar för nästa kris

Samhällskontraktet bygger på att vi kan garantera medborgarnas trygghet både i vardag och i kris, skriver Emilie Orring (M).

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande (M).

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande (M).

Foto: Magnus Laupa

Debatt2021-07-20 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Region Uppsala med hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kulturverksamheter har hanterat covid19-pandemin på ett bra sätt. Medarbetarnas enorma prestation under extraordinära omständigheter kommer jag för alltid att bära med mig som en lärdom inför framtiden. Pandemin är inte över, men samhället håller på att öppnas upp och arbetet med att rusta vår organisation inför nästa kris har redan påbörjats. 

Den 16 juni 2020, mitt under brinnande pandemi, gav Regionstyrelsen förvaltningen i uppdrag att genomföra en oberoende extern utvärdering av Region Uppsalas covid19-hantering. Syftet var att dra lärdomar inför framtiden och föreslå åtgärder som kan rusta Region Uppsala framåt. Utvärderingen är nu klar och har tagits emot av den politiska ledningen. Den generella krisberedskapen bedöms vara god och organisationen har tack vare duktiga medarbetare och goda samarbeten lyckats hantera den exceptionella utmaning som pandemin inneburit. Det är också glädjande att kunna konstatera att medarbetarna har gett Region Uppsala som arbetsgivare godkänt när det gäller hantering, informationsgivning och närmaste chefs agerande under covid19-krisen. Utvärderingen visar också att krishanteringen inom Regionen har baserats på ett mycket bra samarbete med samhällets övriga aktörer – vilket har präglat den sammanvägda bedömningen.

Trots detta finns anledning till självkritik. Region Uppsala kunde ha varit ännu bättre rustad för en långvarig kris. Om tillgången på skyddsutrustning i pandemins inledande fas varit tryggad hade medarbetarna sluppit den stora oro som osäkerheterna kring skyddsutrustningen innebar. Interna och externa kommunikationskanaler kunde ha fungerat ännu bättre liksom redundans på nyckelpositioner. Expertkompetens kunde ha knutits närmare beslutsfattare tidigare. Region Uppsala hade från dag ett fokus på att stötta de kommunala verksamheterna, särskilt de särskilda boendena där äldre och sköra vårdas – trots detta upplevs bristande stöd i just dessa delar. 

Nästa gång krisen kommer ska vi vara ännu bättre rustade. Därför har den politiska ledningen fattat ett antal beslut för ökad robusthet. Vår förmåga vid särskilda händelser, samhällsstörningar och höjd beredskap ska förstärkas. Beredskap för kris behöver byggas in i hela den samlade verksamheten. Beslut har fattats avseende budgetförstärkningar inom bland annat civilt försvar, försörjningsberedskap och informationssäkerhet. Vi tar också initiativ till ett länsövergripande arbete i dessa delar. Tillsammans är alltid ett ledord för den som vill flytta fram positionerna och utveckla sina arbetssätt. Välfärdens aktörer ska stå orubbliga när människor behöver vården och omsorgen som mest. Samhällskontraktet bygger på att vi kan garantera medborgarnas trygghet både i vardag och i kris. 

Pandemin har inneburit en påfrestning som Region Uppsalas medarbetare och verksamheter aldrig tidigare varit med om. Bara under den första vågen fattade den regionala särskilda sjukvårdsledningen över 150 beslut. Hanteringen av covid19-pandemin har visat att vi kan vara snabbfotade i en kris. Det är avgörande och inspirerande och det kan vi ta med oss in i vardagen. Nu tar vi steg inte bara för att hantera kriser, utan också för att bättre kunna förebygga dem. 

Nästa gång krisen kommer ska Region Uppsala vara Sveriges mest kriskompetenta region. Vi har mycket goda förutsättningar att lyckas med målsättningen, om vi fortsätter bygga vidare på och utveckla länets samverkanskultur och samarbetsförmåga. Den samlade kraften och samarbetsförmågan är det som den externa oberoende utvärdering pekar på som utmärkande för Region Uppsalas krishantering.