Region Uppsalas fastigheter på Akademiska sjukhusområdet hade 2022 en elförbrukning på 46 512 MWh till en kostnad om 61 140 000 kronor. Med en så stor elanvändning är regionen en viktig aktör på elmarknaden, och de vägval som görs avgör om regionen ska vara en del av lösningen eller en del av problemet.
I dag – när Sverige är Europas största elexportör och har EU:s lägsta elpriser – kan det kännas som mycket länge sedan vi var nettoimportör av el. Men det är bara 10 år sedan. Den energiuppgörelse som träffades mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet 2016 satte fart på investeringarna av förnybar el, framför allt vindkraft. Resultatet blev stort elöverskott och mycket låga elpriser.
Om det inte vore för att vi har ett gemensamt elhandelssystem i Europa skulle priserna ha fortsatt varit låga. Enkelt uttryckt har de länder som gjort sig beroende av naturgas orsakat högre elpriser också i Sverige.
Region Uppsala har klarat de höjda elpriserna relativt bra. En liten andel egenproducerad el har hjälpt till, men den viktigaste förklaringen är att regionens elavtal till största delen varit bundet. I backspegeln kan man beklaga att det också funnits en rörlig del, och en enkel åtgärd för att försäkra sig mot kommande höga spotpriser är att övergå till helt bundet elpris. Även om det inte ger några möjligheter till riktigt lågt elpris de perioder spotpriserna går ner, säkerställer det att det inte heller kommer några prischocker perioder spotpriserna stiger, vilket ger en förutsägbarhet kring Region Uppsalas elkostnader.
Men det som på sikt verkligen kan ge ett stabilt lågt elpris är att öka andelen egenägd elproduktion. Med 100 procent egenägd elproduktion skulle Region Uppsala stå väldigt robust även i perioder där elpriserna stiger dramatiskt. Under förra mandatperioden intensifierades utbyggnaden av solceller på egna fastigheter. Men när Miljöpartiet lämnade styret tycks det också som kunskapen om varför det är lönsamt försvann från regionstyret. Trots att det leder till ökade kostnader har solcellerna från Östervålas vårdcentral nu på oklara grunder rationaliserats bort.
Att fortsätta utbyggnaden av solceller på egna fastigheter är en viktig pusselbit för att nå 100 procent egenproducerad el. Men det snabbaste och ekonomiskt mest fördelaktiga sättet att kraftigt öka elproduktionen är fortfarande vindkraft. Här finns flera möjliga tillvägagångssätt. Ett sätt är att Region Uppsala på egen hand projekterar för och uppför egenägd vindkraft. Det kräver dock både att en projektorganisation byggs upp och att regionen tillskansar sig tillgång till lämplig mark, vilket kan vara en utmaning. Ett annat, och enklare sätt, är att agera tillsammans med en befintlig aktör för gemensamt ägd ny vindkraft, på det sätt som exempelvis Göteborgs hamn nu köper andelar i Eolus havsbaserade vindkraftsprojekt Västvind utanför Göteborg.
Att Region Uppsala även framledes kommer att ha ett stort elbehov för verksamheten står ställt bortom allt tvivel. Likaså står klart att Sveriges behov av mer förnybar elproduktion växer i takt med att både transportsektorn och dagens fossilenergidrivna industri elektrifieras. Genom att investera i ny förnybar elproduktion kan Region Uppsala därför både säkra ett lågt elpris framöver, och bidra till klimatomställningen.