Regeringens häxjakt på internationella studenter

Ett övervakningssamhälle är på väg att byggas, skriver Elsa Ewert och Tim Nedergård.

Uppsala universitet, ångströmlabratoriet. Regeringens politik kan göra att färre utländska studenter söker sig hit, skriver Elsa Ewert och Tim Nedergård.

Uppsala universitet, ångströmlabratoriet. Regeringens politik kan göra att färre utländska studenter söker sig hit, skriver Elsa Ewert och Tim Nedergård.

Foto: Klara Nyth Stålberg

Debatt2025-03-03 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu hotas studenternas integritet. Regeringen vill ha koll på internationella studenters levnadssätt för att kunna utvisa fler. Detta kommer leda till att färre tar sig till universiteten och studerar, en stor förlust för det forskarsverige som regeringen säger sig vilja bygga.

Regeringen utför just nu en “vandelutredning", utredningen om "skärpta krav på hederligt levnadssätt och ökade möjligheter till återkallelse av uppehållstillstånd" (Ju 2023:25). Där har Uppsala universitet fått frågan om vilken information universitetet kan ge till Migrationsverket och Polismyndigheten, för att underlätta utvisning och möjligheten att dra tillbaka uppehållstillstånd.

undefined
Tim Nedergård, ordförande Uppsala teknolog- och naturvetarkår. Elsa Ewert, ordförande Uppsala studentkår.

Bakom kulisserna sker något vi skulle kalla maktmissbruk. Regeringen vill nu använda sin makt över en myndighet vars enda egentliga uppgift är att utbilda, forska och bidra till samhällsutvecklingen, var studenterna än kommer ifrån i världen. Universiteten har inte som uppgift att hjälpa regeringen i häxjakten på internationella studenter.

Regeringen skickar ut en inofficiell officiell fråga om vilken information Uppsala universitet kan ge som underlag för utvisning av "utlänningar". Att be om information om internationella studenter är ingenting konstigt. Universitetet har en skyldighet att skicka uppgifter om studieuppehåll eller annan relevant information om pågående studier för studenter som exempelvis är på utbyte i Sverige, men regeringen vill nu hitta information som kan hjälpa dem att basera sina utvisningsbeslut på grund av "vandel".

Då uppstår direkt frågor. Främst: vad är vandel? Det är detsamma som levnadssätt. Beteende. Uppförande. Det är väldigt flytande, och vad som är ett korrekt levnadssätt varierar stort från land till land, stad till stad och fakultet till fakultet. I förfrågan om information önskar de även känna till eventuella skulder hos Kronofogden för att det ska kunna ligga till grund för utvisning.

Ska en internationell student som missar sin elräkning sin första månad i landet eller inte förstår hur den ska betalas, som i sin tur skickas till Kronofogden, utvisas? Är det verkligen rimligt? Det tycker inte vi. 

Det är tydligt vilka konsekvenser det här kommer att få för studenterna. Den psykiska ohälsan ökar med rädslan att bli utvisad, men framför allt kommer ännu färre söka sig hit. Det är ett stort bakslag för Uppsala som studentstad och för ett universitet som värnar om internationellt utbyte. En stad där internationella studenter både berikar såväl studentlivet som många av de spetsutbildningar universitetet har.

Självklart kommer regeringen svara: “Men vi måste komma åt de kriminella!” Men brister i levnadssätt är inte synonymt med att vara kriminell eller begå kriminella handlingar. Det som efterfrågas är inte utdrag ur belastningsregister. Det som efterfrågas är ekonomisk situation, vart personer bor, familjeförhållanden och – vi vill verkligen betona detta – hederligt levnadssätt.

Detta är tydligt maktmissbruk från regeringens håll. Det är inget mindre än en häxjakt. Alla trådar dras i för att kunna kartlägga människors och individers liv, in i minsta detalj. Flickvännen, bostaden och kompisarna. Allting ska justitieminister Gunnar Strömmer känna till. Vi är på god väg att bygga ett övervakningssamhälle och regeringen vill använda universitetet för att till och med komma åt studenter. Regeringen och universitetet har ingenting att göra med studenters sätt att leva.

Regeringen måste skärpa sig. De måste ta ett djupt andetag och på riktigt fundera på vilket samhälle de håller på att bygga när institutioner för lärande förminskas till ännu ett verktyg i utvisningsmaskineriet.

Alla studenter ska få vara studenter, på lika villkor.

Elsa Ewert, ordförande Uppsala studentkår

Tim Nedergård, ordförande Uppsala teknolog- och naturvetarkår