SJ:s beslut är en katastrof för hela Sverige

Nedläggningen av Uppsalapendeln försvagar både Uppsalaregionen och Sveriges näringslivsklimat, skriver Erik Pelling med flera.

Erik Pelling (S), Tobias Smedberg (V), Linda Eskilsson (MP).

Erik Pelling (S), Tobias Smedberg (V), Linda Eskilsson (MP).

Foto: Adam Wrafter/Anna Bredberg

Debatt2024-08-30 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SJ:s beslut att lägga ner Uppsalapendeln är inget mindre än en katastrof, inte bara för de som drabbas av färre avgångar. Utan för hela Sverige. Varje dag pendlar 45 000 människor mellan Uppsala och Stockholm, många genom Knivsta och Märsta.

Det är människor som är beroende av en fungerande och pålitlig tågtrafik för att kunna utföra sina jobb och få vardagen att gå ihop.

Beslutet att avsluta pendeltågstrafiken kom plötsligt och utan förvarning. En så omfattande förändring, genomförd med så kort varsel skapar stor osäkerhet för privatpersoner och företag. SJ:s agerande är oacceptabelt.

Sträckan Uppsala-Stockholm är en av Sveriges mest trafikerade pendelstråk. Det är därför svårt att förstå hur lönsamhet inte har kunnat uppnås. Detta avslöjar ett allvarligt systemfel inom svensk järnvägspolitik som måste rättas till.

Det kan inte vara meningen att Statens Järnvägar, efter många decenniers närvaro på denna sträcka, väljer att helt överge trafiken mellan huvudstaden och Sveriges fjärde största stad.

En fungerande pendling på sträckan Uppsala-Stockholm är avgörande för hela huvudstadsregionens arbetsmarknad, utbildningssystem och näringsliv. Vi pratar om Sveriges största arbetsmarknad, där arbetskraftens pendlingsmöjligheter är helt centrala för företagens möjlighet att rekrytera rätt kompetens och fortsätta växa.

Det handlar om tusentals företag och om universiteten i både Uppsala och Stockholm som är i behov av den arbetskraft som möjliggörs genom tillförlitliga pendlingsmöjligheter.

undefined
Varje dag pendlar 45 000 människor mellan Uppsala och Stockholm, skriver Erik Pelling med flera.

Nedläggningen av Uppsalapendeln försvagar hela regionens näringslivsklimat och därmed Sveriges konkurrenskraft.

Det gäller också invånarnas livskvalitet. Uppsala, Knivsta och Sigtuna växer snabbt, och allt fler människor vill leva här. Människor måste kunna leva och bo där de vill, utan att deras liv begränsas av en bristfällig infrastruktur. Denna balans är avgörande, inte bara för individens välbefinnande utan också för att stödja tillväxten i våra regioner.

När det sen tidigare är beslutat att bygga ut spårkapaciteten mellan Uppsala och Stockholm för att möjliggöra ett ökat och mer robust resande, är det svårt att förstå logiken bakom SJ:s beslut att dra in trafiken på denna sträcka.

Behovet är att öka trafiken snarare än att minska den. SJ:s beslut att hastigt avveckla pendeltågstrafiken riskerar att förvärra problem med förseningar och inställda tåg, vilket går emot det akuta behovet av stabila pendlingsmöjligheter i regionen.

Om trafiken inte fungerar i dag, hur ska den då klara framtidens ökade belastning?

Uppsala och Knivsta har åtagit sig att göra stora investeringar i fler bostäder, arbetsplatser och kollektivtrafiklösningar inom ramen för Fyrspårsavtalet. Dessa investeringar riskerar att gå om intet när SJ lägger ner sin pendellinje vilket försvårar förmågan att attrahera nya invånare och företag till området. Det handlar om miljarder i förlorade samhällsvinster.

Som kommun har vi förväntningar att pendelförbindelsen på denna sträcka ska präglas av hög turtäthet, pålitlighet och en prisbild som gör att invånarna väljer tåget.

Därför kommer Uppsalas kommunstyrelse skicka en skarpt formulerad skrivelse till SJ:s VD, infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M). Vi förväntar oss att regeringen samlar berörda aktörer och presenterar en plan i god tid före den 15 december för hur denna kritiska trafikförbindelse ska upprätthållas.

45 000 människors liv och försörjning påverkas av detta hastiga beslut. Att lägga ner Uppsalapendeln är inte bara en fråga om färre tåg – det är en fråga om människors vardag, företagens framtid och Sveriges tillväxt.