Osund konkurrens, ouppfyllda mål, bristande insyn, vantrivsel bland personalen och oanmälda arbetsplatsolyckor. Samhall är Sveriges största arbetsgivare, men lider av enorma problem.
Trots det fortsätter regeringen att kasta pengar på Samhall, när den i stället bör lägga ned företaget.
När Samhall grundades 1980 var uppdraget att vara en grindvakt mot förtidspension. I dag är Samhalls uppgift enligt dem själva att skapa meningsfulla och utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning, och samtidigt erbjuda företag rätt arbetskraft.
En uppgift som de kraftigt misslyckats med.
Ett högt prioriterat mål för Samhalls verksamhet är övergångar, vilket innebär att personer ska gå från Samhall till den reguljära arbetsmarknaden. Målet är 1 500 övergångar per år. 2023 skedde 1 166 övergångar.
En anställd som har gjort en övergång har dessutom 12 månader på sig att ändra sig, och under 2023 var andelen som återgick till Samhall 60 procent. Totalt är det bara en tredjedel av målet på 1 500 övergångar som uppfylls.
En av anledningarna till det lilla antalet övergångar är att lönen ofta är samma eller högre hos Samhall än hos motsvarande reguljära arbetsgivare. Det tar bort alla ekonomiska drivkrafter för att göra en övergång. På Samhall blir man inte heller uppsagd på grund av arbetsbrist, vilket innebär en anställningstrygghet som ingen annan kan erbjuda.
Förutom att de är dåliga på sitt kärnuppdrag leder deras verksamhet till oschysst konkurrens.
I upphandlingar om lokalvård lägger de sig återkommande under marknadspris, vilket tränger undan vanliga städföretag. Förra året släppte Konkurrensverket en utredning om Samhalls prissättning på städuppdrag. Den visade starka indikationer på ett systematiskt underprissättande av tjänster.
I ett av de undersökta exemplen, som gällde städning i en livsmedelsbutik, var marknadspriset 40 procent högre än Samhalls pris.
Det innebär en dubbel snedvridning – privata företag får skattesubventionerad städning, samtidigt blir vanliga städföretag undanträngda från marknaden. Därtill saknar Konkurrensverket verktyg för att tvinga Samhall att börja agera annorlunda.
Är det då inte bra att Samhall ordnar säkra jobb åt personer som har svårt att få anställning på annat sätt? Det kan man tycka, men Samhall verkar vara en dysfunktionell arbetsgivare.
Dagens Arbete har gjort granskningar som visat grava problem i arbetsmiljön. Senast i maj avslöjade Fastighetsfolket att Samhall struntat i att anmäla mängder av arbetsplatsolyckor. Samhall har tre gånger så många arbetsplatsolyckor i jämförelse med övriga arbetsmarknaden.
Tvätteribranschen är den nästa stora satsningen för Samhall. Både städ- och tvätteribranschen är viktiga för personer som måste ha låga trösklar till arbetsmarknaden, och därför är det av betydelse att dessa branscher tillåts frodas och inte utkonkurreras av ett statligt bolag.
Regeringen har tillsatt en utredning om hur Samhall bättre kan nå rätt individer och skapa bättre stöd till de anställda, men i direktiven tas inte konkurrensfrågan upp. Senast i höstas sköt regeringen till en miljard extra till företaget.
Sveriges största företag fungerar inte.
Regeringen bör öppna upp för att riva och bygga ett mer funktionellt alternativ. Till exempel genom att lämna utrymme för riktiga jobb, hos riktiga företag. Att Samhall bedriver kommersiell verksamhet är i grunden snedvridande.
Det är hög tid för regeringen att lägga ned Samhall.