Oskarshamns och Östhammars kommuner har under flera decennier arbetat med frågan om ett slutförvar för använt kärnbränsle. Processen har ställt stora krav på kommunerna under lång tid och Oskarshamns och Östhammars kommuner har tagit ett stort nationellt ansvar i frågan.
Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB) ansökte år 2011 om att få anlägga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark (Östhammars kommun) och en inkapslingsanläggning för använt kärnbränsle i Oskarshamns kommun. Dessförinnan påbörjade SKB förstudier och platsundersökningar i Östhammar 1995 och Oskarshamn 1997. Efter 25 års arbete i och av kommunerna, har prövningen av anläggningarna kommit så långt att båda kommunerna har lämnat sin tillstyrkan att bygga anläggningarna till regeringen. Där frågan om tillåtlighet för anläggningarna nu finns.
Kommunfullmäktige Oskarshamns kommun har tillstyrkt en Inkapslingsanläggning för det använda kärnbränslet i Oskarshamn och kommunfullmäktige i Östhammars kommun har tillstyrkt ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun. Dessa beslut har föregåtts av prövningar av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen (MMD) samt av ett flertal granskningar av experter i olika forum.
Båda kommunerna har haft egna granskningsorganisationer sedan 90-talet och är väl insatta i de olika aspekterna av SKB:s anläggningar, säkerhetsfrågorna och prövningarna. Förutom vår egen granskning har vår tillstyrkan i hög grad baserats på att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har godkänt Svensk Kärnbränslehantering AB:s metoder och bedömt att ett slutförvar och en inkapslingsanläggning kan byggas på ett långsiktigt säkert sätt. Strålsäkerhetsmyndigheten kommer också att stegvis pröva SKB:s forskning och byggande av anläggningarna innan SKB under 2030-talet kommer att ta dessa i drift. Vi är trygga med denna ordning.
Det finns mycket positivt att säga om den svenska processen för att komma fram till att etablera ett slutförvarssystem för använt kärnbränsle. Den transparens som processen har innehållit har gjort att befolkningen i våra kommuner känner ett stort förtroende för både Svensk Kärnbränslehantering AB och företagets planer för att etablera de kärntekniska anläggningarna vilket bekräftas i olika undersökningar. Samarbetet med de granskande myndigheterna har också fungerat exemplariskt. Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och Miljödomstolen har lyssnat till våra synpunkter. Ett resultat är en förändrad lagstiftning, vilket klargjort statens ansvar efter förslutning av förvaret. Det internationella intresset är också stort.
Efter att Oskarshamns och Östhammars kommuner nu har burit ansvaret för att föra frågan om ett svenskt slutförvarssystem för använt kärnbränsle framåt är det tid för regeringen att ta det nationella ansvaret för denna viktiga energi- och miljöfråga och lämna besked om tillåtlighet. Regeringen bör lyssna på sin expertmyndighet SSM och fatta beslut i närtid, annars finns risk för att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn CLAB blir fullt i förtid.