Regeringen har misslyckats med rättspolitiken

För lite har gjorts under de sju år som Socialdemokraterna haft ansvar för rättspolitiken, skriver Jessika Roswall (M).

Jessika Roswall, riksdagsledamot för Moderaterna.

Jessika Roswall, riksdagsledamot för Moderaterna.

Foto: Axel Adolfsson

Debatt2021-08-30 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under sommaren skedde skottlossningar i Stenhagen, på Kvarngärdet och vid Tiundaskolan. Uppsala är långt ifrån ensamt. I maj, juni och juli inträffade i snitt minst en skjutning per dag någonstans i landet totalt 102 skjutningar. Uppsala och resten av Sverige upplever just nu en trygghetskris. 

Gängkriminaliteten har de senaste åren blivit allt mer utbredd och hänsynslös. Många av de senaste årens skjutningar har skett i offentliga miljöer: i anslutning till pizzerior och restauranger, gallerior och frisörsalonger, liksom i bostadsområden och utanför förskolor. För drygt en månad sedan skottskadades två små barn i Flemingsberg.

Problemen är inte nya, men har de senaste åren blivit akuta. Lokalt behövs åtgärder som fler ordningsvakter, trygghetskameror och förebyggande insatser, nationellt krävs skarpare lagstiftning för att ta krafttag mot gängkriminaliteten.

Erfarenheter från Danmark visar att det går att vända utvecklingen. Med kraftfulla åtgärder har danska regeringar kunnat pressa tillbaka gängen. Bland annat dubblades straffen för vissa gängrelaterade brott. Danska domstolar fick även möjlighet att förbjuda en gängmedlem att vistas i en viss stadsdel. 

Dessvärre har den svenska regeringen inte varit beredd att vidta de åtgärder som krävs för att stävja utvecklingen. Moderaterna har föreslagit en lång rad åtgärder som skulle ge polis och rättsväsende bättre verktyg i kampen mot gängen – förslag som regeringen sagt nej till. Det handlar bland annat om åtgärder som varit effektiva i vårt grannland, som dubbla straff för gängkriminella och vistelseförbud.

De senaste åren har vi även kunnat urskilja en utveckling där brottsligheten kryper ner i åldrarna. Förebyggande åtgärder är viktiga för att stoppa nyrekryteringen till gängen. Moderaterna vill bland annat undanröja sekretesshinder för att ge polis, socialtjänst och andra myndigheter bättre möjligheter att utbyta information och tidigt fånga upp unga i riskzonen. Samtidigt behöver rättsväsendet få bättre verktyg för att hantera de unga som begår grova brott. 

Justitieminister Morgan Johansson (S) meddelade innan sommaren att regeringen vill avskaffa straffrabatten för personer mellan 18 och 20 år som begår grova brott. Även om det är ett steg i rätt riktning så är det långt ifrån tillräckligt för att komma tillrätta med problematiken. Moderaterna vill se skärpta straff för minderåriga och införa ungdomsfängelser för de grövsta brottslingarna. Vidare vill vi, till skillnad från regeringen, slopa straffrabatten för den som fyllt 18 helt och hållet. 

Flera utomstående har de senaste åren dött och skadats i gänguppgörelser. Allt för många människor känner sig otrygga i sina egna bostadsområden till följd av skjutningar och öppen narkotikahandel. För lite har gjorts under de sju år som Socialdemokraterna haft ansvar för rättspolitiken. Bristen på handlingskraft är ett svek mot alla människor som drabbas när våldet breder ut sig.