Under det föregående läsåret steg betygen hos Sveriges elever trots att de undervisats på distans. Både statsminister Stefan Löfven (S) och Skolverket har efter det slagit sig för bröstet och stoltserat med resultaten. Samtidigt visar den forskning som finns att tillgå att eleverna i princip inte lärt sig någonting alls under pandemin.
Med andra ord talar det mesta för att vi har en omfattande betygsinflation i svensk skola. De nationella proven hade kunnat ge oss en överblick av distansundervisningens påverkan på lärandet, men trots starka protester valde regeringen att ställa in dem i våras. Utan dem finns det egentligen inget underlag överhuvudtaget som kan ge en inblick över hur elevernas lärande har påverkats av att sitta bakom en skärm i stället för i ett klassrum.
Faktum är att de nationella proven i dess nuvarande form inte heller håller måttet när det kommer till att jämföra resultaten över tid. Liberala Studenter vill därför reformera de nationella proven genom att centralisera rättningen och göra så att proven kan jämföras från år till år. Dessutom vill vi att staten tar över huvudmannaskapet och ansvaret för skolan.
Centralt rättade nationella prov hade gett avsevärt minskad arbetsbelastning för landets lärare. Rättningen äter ofta upp över en timme per elev i Sverige. Detta i bara ett ämne. Den tiden hade i stället kunnat användas till mer lärarledd undervisning och lättat på lärarnas redan ansträngda arbetsbelastning. Det skulle också bidra till mer rättvisa och jämlika rättningar och i sin tur mindre inflation bland betygen.
En annan viktig aspekt är att de nationella proven ska kunna jämföras från år till år. Det kan i dag inte göras på grund av skillnader i utformningen och rättningen. I stället behöver vi förlita oss på att PISA genomförs vart fjärde år. Det senaste årets skandaler har dessutom visat problemen med att förlita sig på PISA då myndigheter valt bort en stor grupp elever i urvalet.
I brist på annat har skolor och kommuner jämförts med hjälp av betyg, vilket ytterligare har drivit inflationen upp i taket. När relationen mellan prov och betyg skiljer sig avsevärt, behöver myndigheterna agera istället för att applådera över de missvisande resultaten.
En statlig skola ska inte styra verksamheterna i detalj eller tvinga lärare till att dokumentera allt de gör. Vi vill att staten tar över ansvaret för skolan och ger rätt ekonomiska resurser efter verksamheternas behov. Ett uppdrag som kommunaliseringen misslyckats med.
De politiker som väljer att blunda för skolans problem gör eleverna en björntjänst. Det är eleverna med störst behov av extra stöd som drabbas värst när Skolverket läser sin statistik med rosafärgade glasögon på nästippen. Regeringen har det yttersta ansvaret att se till att det inte blir någon distansundervisning i höst och att pandemins konsekvenser hanteras i skolorna.