Nyligen avslutades den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen. Här, precis som vi har kunnat följa i media är det uppenbart att det globala säkerhetspolitiska läget genomgår stora förändringar. USA:s intresse för vår del av världen minskar, medan Ryssland destabiliserar vårt närområde och ockuperar delar av Ukraina. Därtill har vi också Kina och Iran som genomför interventioner och påtryckningar mot svenska myndigheter, företag och medborgare. Digital desinformation och cyberattacker utgör också ett allt större hot mot vårt samhälle och vår infrastruktur.
I detta läge är det avgörande att Sverige stärker krishanterings- och försvarsförmågan. Samtidigt är det ingen hemlighet att Försvarsmakten tampas med att rekrytera personal och få unga att se en karriär inom försvaret som attraktiv.
Första steget att kunna arbeta som soldat hos Försvarsmakten går via GMU, grundläggande militär utbildning, och under 2019 utbildades 4 500 unga kvinnor och män. Utbildningen är tre månader lång varefter en befattningsutbildning på upp till tolv månader tar vid. Fortsätter man sin karriär inom försvaret är ingångslönen för en soldat 19 000 kronor i månaden, vilket är lägre än många andra branscher.
Det här är alldeles för lågt vilket de flesta skriva nog kan skriva under på. En människa som är beredd att arbeta med att försvara Sverige och våra demokratiska värden borde också få den uppskattning som den förtjänar. I relation till andra yrken med högre lön och kortare utbildningstid blir soldaters villkor något av en fars. För att ge ett exempel: Som ordningsvakt, ett yrke som också behövs, krävs en tio dagar lång utbildning och det ger en genomsnittlig ingångslön på 25 000 kronor enligt Säkerhetsföretagen.
Att staten åter har beretts möjlighet att kalla in tjänstgörande i försvaret via värnplikt får inte ursäkta dåliga anställningsvillkor.
I Moderata Ungdomsförbundet tror vi att det är möjligt för Försvarsmakten att bli en attraktiv arbetsgivare. Men då behövs det också attraktiva villkor och löner som är konkurrenskraftiga. Försvaret är en av statens viktigaste kärnuppgifter och måste gå före januaripartiernas förslag om friår, familjevecka och höjda bidrag. Anser vi, med det omvärldsläge som råder, att vårt militära försvar behöver växa – då måste även politiken och regeringen ta sitt ansvar och agera. MUF kräver därför att resurser skjuts till för att kunna förbättra villkoren för Försvarsmaktens anställda genom att bland annat kunna erbjuda bättre löner.
Sverige måste försvaras – men då behöver vi också fler soldater.