Var ska vi bo? Uppsala är en fantastisk stad och varje år väljer tusentals människor att flytta hit. Men byggandet har stannat upp. Kommunen föreslår därför att tomter ska reas ut, för att stimulera nybyggnationer. Vi menar att det är ett fantasilöst och orättvist förslag och ett ovarsamt sätt att hantera medborgarnas gemensamma tillgångar.
Realisation på tomter kommer att gynna stora väletablerade byggherrar som har råd att bygga trots ökade byggkostnader. Byggherrar som i första hand är ute efter vinster och därför inte tänker hållbart och långsiktigt på samma sätt som en privatperson eller ideologiskt driven byggherre gör.
I stället borde kommunen stödja nydanande alternativ. Vi bor själva i en bygg- och bogemenskap, Brf Gården i Rosendal. I en byggemenskap går de blivande grannarna ihop för att planera huset och så småningom bli sin egen byggherre. För ett och ett halvt år sedan invigdes Gården – ett fyravåningshus i trä med 35 lägenheter, mest bostadsrätter men även sju hyresrätter. Här arbetar grannarna gemensamt för ett socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart boende.
Den sociala hållbarheten är ett faktum. Huset och bostadsområdet kan glädjas åt grannar som tar ansvar för sitt boende, för varandra och för grannskapet. Vi tar regelbundet emot studiebesök som vill ta del av vårt unika sätt att kombinera individuella lägenheter och gemensamma utrymmen – ett koncept som gynnar en god samvaro mellan grannarna och möjliggör att stötta dem som på olika sätt har det svårt.
Den ekologiska hållbarheten ligger oss varmt om hjärtat. Genom att huset helt och hållet är byggt av trä utgör det i sig en kolsänka. Vi har en bilpool, cykelpool, väl utbyggd källsortering och delar på dyra verktyg och apparater.
Den ekonomiska hållbarheten är knepigare, och en orsak är det dyra pris vi fick betala till kommunen för tomten. Eftersom en byggemenskap inte kan få banklån för att köpa en tomt förrän huset finns på plats, ingick vi ett tomträttsavtal med Uppsala kommun. Vi åtog oss att köpa tomten när huset väl var klart, inom en viss tidsperiod. Priset sattes till det marknadspris som gällde när tomträttsavtalet slöts, plus minus tio procent, beroende på marknadsläge. Trots att hela byggmarknaden var på väg ner när vi köpte tomten, hösten 2022, beräknade kommunens tjänstemän att vi skulle betala maxpris. Nära tre miljoner mer än det ursprungliga priset. Det fanns inget att sätta emot, vi var tvungna att ta ytterligare dyra lån och höja hyror och avgifter rejält. Än så länge klarar vi av det, men vi liksom de flesta andra nyproducerade bostadsrättsföreningar lever under en ekonomisk bila. En kommersiell byggherre hade kunnat köpa tomten direkt, nära tre miljoner billigare.
Såklart att det sticker i ögonen att kommunen nu vill rea ut tomter, utan att presentera villkor eller åtgärder som åtminstone försöker rucka på ett ohälsosamt byggsystem.
Var finns tankarna om hållbarhet, boenderättvisa och nyskapande?
För att leva upp till FN:s agenda 2030 behöver kommunen satsa inte bara på byggande i allmänhet, utan på hållbart byggande i synnerhet. Byggemenskaper är ett exempel på hur detta kan komma till stånd.
Men vi är en humla som flyger fast det egentligen inte är möjligt. Vi har satsat massor av ideella timmar, och vi har tänjt våra plånböcker till det yttersta för att kunna leva vår vision. Hade vi påbörjat bygget i dag hade det aldrig gått att genomföra. Det skulle bli alltför dyrt. Om vi inte hade fått reapris på tomten förstås.
Om kommunen går vidare med planerna på att rea ut tomter har vi några förslag som kan bidra till ett mer rättvist och hållbart byggande:
- Ge företräde till byggemenskaper och garantera dem rea-priset, även om tomten köps loss först när huset är klart.
- Inrätta en kommunal tjänst som kan stötta i både planerings- och genomförandeprocessen för byggemenskaper. Vi i Gården är pionjärer och vi lärde oss massor – kunskaper vi hade behövt innan och under byggets gång. Kommunen har hela tiden haft en välvillig inställning till vårt projekt men ska byggemenskaper bli annat än ett undantag behövs mer konkret stöd än så.
- Ge företräde till byggherrar som tänker bygga trähus (och då menar vi inte att de spikar upp lite träpanel utan det ska vara trä rakt igenom) och tänker miljöklokt i alla led.
Vi vet att kommuner inte får särbehandla vissa grupper. Hm, som om kommuner aldrig någonsin subventionerat stora företag som vill etablera sig, ofta genom att tillhandahålla billiga tomter. Vill man så kan man.