Rädda våra landsbygdsskolor!

På den mindre skolan blir varje barn sett, det finns en nära kontakt mellan skola, hem och lokalsamhälle.

Vi vill påpeka att studieresultaten i de mindre skolorna i kommunen inte är sämre än i de större enheterna.

Vi vill påpeka att studieresultaten i de mindre skolorna i kommunen inte är sämre än i de större enheterna.

Foto: Kallestad, Gorm

Debatt2021-10-19 04:04
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyligen kom ett förslag till organisationsförändring i grundskolan i Tierps kommun, undertecknat kommundirektören. I det framgår tydligt att skolchefen anser att Mehede skola, Vendels skola och Hållnäs skola ”kan läggas ner” – av rent ekonomiska skäl.

Vi är föräldrar och boende i dessa närområden som reagerat på att man väljer att se våra barn som resursslösare. Under lång tid har elever, föräldrar och personal levt med ett hot om nedläggning och därmed otrygghet inför vad nästa skolår ska innebära. Det här bromsar utvecklingen och skapar otrygghet då skolan fungerar som en lokal knutpunkt för oss på landsbygden. Många familjer väljer att bo här för att ge sina barn en trygg uppväxt och skolgång i naturnära miljö, vilket nu hotade skolor har i sina profiler. Profiler som ligger helt rätt i tiden med ett ökat miljötänk och hållbar livsstil.

Vi har respekt för att Tierps kommun står inför svåra utmaningar och politiker och tjänstemän står inför tuffa beslut, men man måste fatta kloka beslut. Det får inte vara så att kommunen inte satsar på skolan för att spara in några kronor när skolrankningen säger att vi presterar sämst i landet. Här måste man satsa på bred front och ge eleverna möjlighet till förbättring. I en tid då välfärd och grundläggande service på landsbygden monteras ned och centraliseras kan Tierp progressivt agera för motsatsen. Politiker pratar gärna om hur hela kommunen ska leva. Stryp då inte den spirande utveckling, innovation och inflyttning som faktiskt pågår bortom köpingen!

Landsbygdsskolorna är viktiga, nu och för framtiden. På den mindre skolan blir varje barn sett, det finns en nära kontakt mellan skola, hem och lokalsamhälle. Skolverket har vittnat om mindre mobbning och mer positiv attityd till skolan. Vi vill påpeka att studieresultaten i de mindre skolorna i kommunen inte är sämre än i de större enheterna. De är åtminstone likvärdiga – om inte bättre. Vi påstår även att utbildningen ger långsiktigt goda resultat i mindre klasser, något vi får medhåll om från bland annat Institutet för Arbetsmarknads- och Utbildningspolitisk Utveckling (IFAU).

Vi efterlyser en långsiktigt hållbar skolpolitik i Tierps kommun. Det är uppmuntrande att kvintetten vill behålla landsbygdsskolorna, men vi vill se ett progressivt uppdrag till Skolchefen som inkluderar profilering, ökad synlighet och tvärsektoriell samverkan där skolan kopplas till hållbar samhällsutveckling.

Vi välkomnar de föräldrar som vill undvika överfulla skolor att utnyttja det fria skolvalet och placera sina barn tillsammans med våra. Vi uppmanar Tierps kommun att göra det som är bäst på både kort och lång sikt – bevara och utveckla skolorna! För barnens skull.