Rädda Uppsala slott och sträva efter verkshöjd!

Kulturen i Uppsala behöver en renässans, inte ingrepp i slottsmiljön, skriver Arne Sandemo och Christopher Lagerqvist.

Arne Sandemo och Christopher Lagerqvist (båda M) vill att Slottet ska fylla en funktion som historiskt centrum.

Arne Sandemo och Christopher Lagerqvist (båda M) vill att Slottet ska fylla en funktion som historiskt centrum.

Foto: Pressbild

Debatt2021-03-02 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Plötsligt föll slöjan och den allvarliga intentionen avslöjades. Slottets unika historiska miljö skulle förstöras med en modern hiss, en futuristisk bro och en norsk bergbana. Uppsalas vänsterstyre drömmer tydligen om Bergens fjäll och Söders höjder i Stockholm, men det är Uppsala som staden heter som de styr över.

I stället för dessa djupt olyckliga ingrepp behöver kulturen en renässans i Uppsala. Det är dags att satsa på såväl verkshöjd som Uppsalas unika historia. Genom att flytta konstmuseet till Kaniken jämte Norrlands nation kan konsten närma sig centrala Uppsala. Det blir möjligt att förena besöken i klädbutiken och på konditoriet med ett besök på konstmuseet – kommers, kaffe och kultur, allt på promenadavstånd.

Samtidigt vill Moderaterna skapa ett historiskt centrum på Uppsala slott. Det skulle på ett utmärkt sätt kunna lokaliseras till de lokaler som konstmuseet i dag upptar. Närheten till den angränsande Rikssalen och ruinerna av Vasaborgen skapar den helhet som gör att besökare från såväl Uppsala som när och fjärran attraheras. Denna självklara nisch är förvånansvärt underutnyttjad i dagens besöksnäring. I dag får inte ens auktoriserade Uppsalaguider tillträde till Rikssalen för att där, på plats, berätta om stadens och slottets spännande historia.

Utgångspunkten för den nya verksamheten på Uppsala slott blir Uppsalas unika historia. I sammanhanget kan två händelser nämnas: För det första kan Sturemorden bli en del av en basutställning som visas året om. Den tid i Sveriges historia då kungen stack ihjäl sin politiska opposition och tvingades dela ut silver till de kvarvarande änkorna kan inte berättas med trovärdighet på någon annan plats i världen. Änkorna behövde dock inte silvret utan lät smälta ned det till de så kallade blodsklippingarna, som kan lånas in från Kungl. Myntkabinettet i Stockholm. Blodsklippingarna utgjorde det finansiella stöd som hertigarna Johan (III) och Karl (IX) behövde för att störta brodern Erik XIV.

För det andra kan drottning Kristinas abdikation spelas upp i Rikssalen varje sommar. Skådespelare och figuranter kan förevisa själva avsägelsen och publiken, som sugs in i detta historiska ögonblick, får förklaringen till varför Kristina utlöste en chockvåg genom hela Europa. Vissa grät, andra jublade. Dottern till Lejonet från Norden - Gustav II Adolf, som hade dött på slagfältet för protestantismen - hade blivit katolik.

I början av 2000-talet gavs föreställningar i denna anda under rubriken ”Vasavinjetter”. Det är dags att något liknande får återuppstå utifrån det politiska kravet om verkshöjd. Det är i denna riktning som den unika slottsmiljön ska utvecklas framöver.

Historiens dramatiska händelser på Uppsala slott kan inspirera till den omvandling som slottet behöver genomgå. Historien får liv och åskådliggörs där den utspelades. Fredsfördraget mellan Sverige och Storbritannien slöts inte i London utan på Uppsala slott. Den svenska studentsången föddes inte i Lund utan på borggården på Uppsala slott. Åtskilliga exempel kan lyftas fram och varieras över tid.

Ett viktigt tema att lyfta fram på Slottet, såväl historiskt som nutida, är fredsarbetet. Storheter som Nathan Söderblom och Dag Hammarskjöld kan stå för det historiska arvet, medan Fredens Hus (som tvingades bort av radonstrålning i lokalerna) kan stå för samtidens arbete med att vinna den uppväxande generationen för demokratins och fredens ideal.

Konsten får bästa förutsättningar att verka i ändamålsenliga och besöksvänliga lokaler i Uppsalas centrum. Det blir mer plats för konsten, mer plats för fler nya och gamla besökare samt mer plats för kunskapsintensiv inlärning för Uppsalas skolelever. En hörsal för möten av olika slag, i stil med Mallas sal på Stadsbiblioteket, kan möjliggöra för föreningsårsmöten, författaraftnar och varför inte bolagsstämmor eller kommersiell uthyrning. Lokalerna vid Fyrisån har oändliga möjligheter att bli en intressant mötesplats för uppsalaborna och våra externa besökare.

Låt oss därför stoppa Socialdemokraternas, Liberalernas och Vänsterpartiets förunderliga planer på kulturskymning! Moderaterna är garanten för att stoppa det kulturella vansinnet.