Lördagsmarknaden på Fyristorg är ett alldeles unikt inslag i Uppsalas stadsmiljö. Nu planerar kommunen att torget ska användas för uteserveringar och att parkeringsplatserna ska tas bort. Innan man går vidare med planerna är det viktigt att säkerställa att åtgärderna inte riskerar att förstöra den så uppskattade torghandeln.
Den som besöker Fyristorg en lördagsförmiddag har möjlighet att följa med i årstidernas växlingar och årets rytm. Här säljs adventsgranar och fastlagsris, liljekonvaljer och nyplockad svamp beroende på tid på året. Är det snöblandat regn är handlarna färre, men några tappra själar är nästan alltid där. Sin höjdpunkt har marknaden under sensommaren när borden dignar av potatis, squash, tomater och andra nyskördade grönsaker från lokala odlare.
Torget tillkom efter den stora stadsbranden 1702 och har varit en plats för handel sedan dess. I dag är det en marknadsplats som tillför många av de värden som ett rödgrönt politiskt styre borde vilja se, såsom närproducerad mat och småskalig handel. I en tid när allt fler butiker i centrala Uppsala stänger igen bidrar torghandeln till en levande stadskärna.
Men Fyristorg är inte bara, eller kanske ens främst, en handelsplats. Det är en mötesplats. Hit kommer man för att småprata om var honungen skördats eller blåbären plockats. Jag minns till exempel en handlare som tog fram sin telefon för att visa mig en liten videosnutt där han kunde peka ut precis vilken höna som lagt vilket ägg i kartongen framför mig. Såväl handlare som kunder speglar den mångfald av nationaliteter som finns i Uppsala. Pensionärer eller ungdomar kan skaffa sig en extrainkomst genom att sälja hembakade kakor eller egenplockade bär.
När jag har utländska gäster är ett besök på Fyristorg ett givet inslag i en vandring genom Uppsala. Kanske får vi prova hemlagad miso eller en nybakad kanelbulle. I många andra europeiska länder är ju lokala matmarknader en självklarhet, som uppskattas inte minst av turister. Som barn brukade jag själv klistra blommor av silkespapper på björkris för att sälja på torget innan påsk och så snart min egen son blivit tillräckligt gammal fick han prova på att tjäna sina första egna pengar genom att sälja svamp vi plockat på torget. Möjligheten att göra det utan att betala dyra avgifter finns inte någon annanstans i Uppsala.
Kanske verkar torghandeln alltför anspråkslös när kommunala planer görs upp? På Fyristorg kan vem som helst, oavsett ålder, bakgrund eller ekonomiska möjligheter kostnadsfritt ställa upp ett litet ruckligt bord för att bjuda ut sina produkter. Men det är just det som är charmen!
Men precis som UNT har rapporterat (3/5) så planerar Uppsala kommun nu att utveckla ett sommartorg här, vilket innebär att uteserveringar ska beredas plats och parkeringsplatserna tas bort. Risken finns att man därmed planerar bort en oersättlig miljö med historiska anor.
När jag talar med handlare på torget uttrycker flera oro över vad som ska hända med torghandeln om parkeringsplatserna tas bort. Många behöver parkera nära torget för att kunna lasta ur sina varor. För flera fungerar bilen som ett varulager. Potatis, fårskinn och adventsgranar är tunga och skrymmande varor som inte kan transporteras till fots. Många handlare kommer dessutom från den omgivande landsbygden. Men också många kunder, inte minst äldre personer, kör bil till torget.
Det är fint att kommunen vill möjliggöra för uteserveringar. Men det får inte ske på bekostnad av denna helt unika miljö i Uppsala. ”Vi hade önskat en dialog”, säger en torghandlare om kommunens planer, till UNT. Det är hög tid att starta en sådan innan man vidtar åtgärder som riskerar att förstöra ett kulturarv som bidrar med flera viktiga värden till stadsmiljön och Uppsalaborna.