Rädda Akademiska sjukhusets rehabavdelning

Risken är stor att patienter som nu erbjuds rehabilitering inte kommer att erbjudas det framöver, skriver Malin Swartling med flera.

Malin Swartling, Margareta Arnell, Anna-Lena Karlsson och Maria Winberg oroar sig över planerna för Rehab vid Akademiska sjukhuset.

Malin Swartling, Margareta Arnell, Anna-Lena Karlsson och Maria Winberg oroar sig över planerna för Rehab vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Privat

Debatt2022-09-21 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 29 augusti meddelades anställda på rehabiliteringsmedicin vid Akademiska Sjukhuset ett förslag från sjukhusledningen som i korthet går ut på att Verksamhetsområde Geriatrik tar över samtliga vårdplatser inklusive undersköterskor och sjuksköterskor på Rehabavdelning 85C. I dag finns där 20 vårdplatser. På den nya avdelningen skulle Rehabiliteringsmedicin förfoga över endast tio vårdplatser för patienter med hjärnskada. Detta skulle kraftigt försämra våra möjligheter att erbjuda rehabilitering till andra behövande patientgrupper och dessutom hota rehabiliteringsmedicins fortlevnad i regionen.

Det finns så vitt vi förstår två orsaker bakom förslaget. Dels fattades i juni 2021 ett politiskt beslut att Akademiska skulle inrätta tolv nya akutgeriatriska vårdplatser. Till detta tillsköts medel, men platserna har ännu inte inrättats. Sannolikt på grund av att det är oerhört svårt att rekrytera personal. Dels fattade Socialstyrelsen i oktober 2021 beslutet att Nationellt högspecialiserad vård av ryggmärgsskador från 1 april 2023 endast ska utföras på fyra enheter i landet, men inte Uppsala. 

Att Akademiska om några månader förlorar rehabiliteringen av ryggmärgsskadade är tråkigt, men innebär samtidigt en unik möjlighet att erbjuda tidigare förfördelade grupper – till exempel patienter med tumörer eller svåra multitrauman – den rehabilitering de länge behövt. Ska verkligen Region Uppsala missa den chansen? Och än värre – ska verkligen hela regionens befolkning i åldrarna 18-65 år endast ha tillgång till tio rehabplatser? Med så få platser kommer vi att tvingas neka alla med neurologisk sjukdom/skada, utom hjärnskadade, inneliggande rehabilitering. Andra patienter som vi i dag tar emot för rehabilitering – ofta på en ”ryggmärgsskadeplats” – kommer vi att behöva säga nej till.

Vi är på intet vis negativa till att det inrättas fler geriatriska vårdplatser. Det är utmärkt, men det ska inte ske på bekostnad av rehabiliteringsmöjligheter för patienter i yrkesverksam ålder. Vi har genom åren sett många exempel från andra regioner på vad som händer när rehabiliteringsverksamhet samlokaliseras med annan vård – rehab får stryka på foten eftersom annan vård alltid är mer akut. 

Vi ser också en överhängande risk att undersköterskor och sjuksköterskor med specialkompetens inom rehabilitering, kan komma att skingras när de inte längre är anställda på rehab utan på geriatriken. Vi riskerar också att förlora andra medarbetare med specialkompetens: arbetsterapeuter, fysioterapeuter, kuratorer, logopeder, dietister, psykologer och läkare i intrimmade rehabteam. Och vi kommer att få ytterligt svårt att rekrytera fler rehabläkare.

Vi förstår att uteblivna intäkter för rehabilitering av ryggmärgsskadade från andra regioner behöver kompenseras. Att ge oss möjlighet ta emot delvis nya patientgrupper såsom hjärntumörpatienter, multitraumapatienter, svåra brännskador och fler multidisciplinära smärtutredningar skulle kunna kompensera för det bortfallet, eftersom många av dessa patienter inte är bosatta i vår region. 

Vi vill att sjukhusledningen drar tillbaka detta ogenomtänkta förslag. Det hotar möjligheterna att ge specialistrehabilitering till andra än hjärnskadepatienter och riskerar att snabbt utarma rehabiliteringsmedicin som specialitet i vår region.

Vi vill också att våra regionpolitiker tar avstånd från förslaget att skära ner möjligheterna för regionens yngre invånare att få inneliggande rehabilitering.