Region Uppsalas beslut att stänga en psykiatrisk vårdavdelning är inget annat än oacceptabelt. Vi står inför en kris där patienter, personal och anhöriga redan kämpar i en underdimensionerad psykiatrisk vård. Att ytterligare minska antalet vårdplatser i en verksamhet som redan har färre resurser än rikssnittet är både kortsiktigt och farligt.
Region Uppsala har endast 26 vårdplatser per 100 000 invånare, långt under rikssnittet. De senaste 15 åren har över 30 vårdplatser försvunnit trots en växande befolkning. Att använda psykiatriska avdelningar för rättspsykiatrisk vård förvärrar bristen och minskar akutvårdens tillgänglighet.
Fler dömda till rättspsykiatrisk vård ökar psykiatrins underskott och leder till nya besparingar. Liberalerna anser att psykiatrin vid Akademiska sjukhuset inte ska belastas med kostnaderna för rättspsykiatrisk vård. I stället bör det finnas ett eget anslag för rättspsykiatrisk vård som regleras årligen. Då slipper psykiatrin spara på verksamheten mot allmänheten när kostnaderna för rättspsykiatrin ökar. Liberalerna kommer att driva att psykiatrin får ett eget anslag för rättspsykiatrisk vård i regionstyrelsen.
Föreningen Attention Uppsala för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar lyfter fram att hela 36 procent av de som är inlagda i psykiatrisk vård i Uppsala vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), jämfört med rikets 23 procent. Om fler platser stängs kommer andelen LPT-patienter att öka ytterligare, vilket kan skapa en ond cirkel där fler personers tillstånd förvärras i stället för att de får vård i tid.
Oron är stor bland de som arbetar närmast patienterna. Över 50 specialistläkare och 19 ST-läkare har på UNT Debatt (UNT 5/12, 6/12) tydligt varnat för konsekvenserna av att stänga en vårdavdelning. De beskriver hur redan långa väntetider och högt tryck på akutpsykiatrin kommer att förvärras. Det riskerar att leda till påtvingade utskrivningar, fler självmord och en vård där de svårast sjuka inte längre får den hjälp de behöver.
ST-läkarna, som bemannar psykiatriska akutmottagningen dygnet runt, har lyft en stark oro över att de inte längre kan ge sina patienter en säker och värdig vård. När slutenvårdsplatser försvinner riskerar hela vårdkedjan att brytas.
Sjukhusstyrelsens ordförande Neil Ormerod (V) har hänvisat till att beslutet att stänga vårdplatser är ett verksamhetsbeslut. Men vi vet alla att det är regionens vänsterstyre med S, V, C och MP som skapar förutsättningarna för vården. Det finns ett stort sparkrav på psykiatrin och S, V, C och MP är de som bär det yttersta ansvaret för vad som sker.
Att stänga en vårdavdelning drabbar patienter och familjer hårt. Inläggning är ofta livsnödvändig för återhämtning och skydd mot självmord. Samtidigt är nedskärningarna oekonomiska – färre vårdplatser ökar trycket på akuten, öppenvården och rättspsykiatrin, vilket leder till högre kostnader på sikt.
Det betyder att Liberalerna säger nej till att stänga en psykiatrisk vårdavdelning.
Resurserna måste riktas till de svårast sjuka och psykiatrin bör kompenseras för kostnaderna för vård av dömda. Det innebär också att häva anställningsstoppet så att nya ST-läkare kan stanna i regionen. Man bör även överväga om psykiatrin till sin natur har så andra förutsättningar att den borde organiseras separat från Akademiska sjukhuset. Då synliggörs de prioriteringar som regionens politiska styre skyller på verksamheten.
S, V, C och MP har valt att prioritera ekonomiska mål framför människors hälsa och liv. Beslutet att stänga en psykiatrisk vårdavdelning drabbar inte bara patienterna, utan även deras anhöriga, vårdpersonalen och hela samhället. Våra medarbetare gör allt för sina patienter, men när vårdplatser försvinner och resurserna krymper blir deras uppgift nästintill omöjlig.
Psykiatrin måste prioriteras, inte nedmonteras. Ett försvagande av psykiatrin är att försvaga tryggheten för oss alla. Det är dags att vända utvecklingen och sätta människan först – alltid.