25 oktober tog äldrenämnden i Uppsala kommun fram ett program för en äldrevänlig kommun i syfte att vara ett aktiverande styrdokument. Man får förmoda att kommunfullmäktiges ledamöter har läst och välsignat innehållet då de står som beslutsfattare.
Eftersom jag tillhör gruppen ”de äldre” har jag förståelse för att man kan glömma innehåll i dokument och så. Framför allt om man är ung och det är långt till graven. Jag tänker därför ta upp strödda mål och meningar ur styrdokumentet (kursiverat) och kommentera dessa med egna strödda tankar.
”När människor blir äldre blir stadsdelarna och de samhällen där de lever viktigare. Eftersom äldre människor bäst vet vad de behöver är de i centrum för alla ansträngningar att skapa en mer äldrevänlig kommun.” Är det sant?
”Äldreprogrammet ska utgöra en samlande plattform för att etablera bland annat samsyn och främja äldres delaktighet. Gäller alla nämnder, bolagsstyrelser och kommunalt finansierad verksamhet i Uppsala kommun. Det ska fungera som underlag till Mål och budget samt för nämndernas verksamhetsplaner och bolagsstyrelsernas affärsplaner. Ett av fem utvecklingsområden är att förbättra utemiljön ur ett äldreperspektiv. En viktig del är att skapa en hållbar och grön miljö baserad på universell utformning.”
Innebär det parkbänkar med eller utan ryggstöd? Besök gärna Snickarplan utanför seniorboendet, Östra Salabacke.
”Fysisk tillgänglighet har heller inte enbart betydelse för äldre kommuninvånare utan är lika viktigt för vänner, närstående.” I en stad där alla p-platser byggs bort är det inte lätt att få långväga besök av anhöriga. I Östra Salabacke försvinner omkring 150 parkeringsplatser, enligt detaljplanen.
”Hållbar stadsutveckling bör särskilt ta hänsyn till personer med funktionsnedsättning, barn samt äldres behov. Ett delmål till 2030 är att tillhandahålla allmän tillgång till säkra, inkluderande och tillgängliga grönområden för bland annat äldre personer.” Med andra ord ett ypperligt tillfälle att anlägga en park på den obebyggda gräsytan utanför seniorboendet, mellan Anders Diös Torg och Tuvstarrsgatan, i Östra Salabacke.
”Jämlikhet och delaktighet som äldre, på likvärdiga villkor, ansikte mot ansikte, analogt eller digitalt.” Hur många äldre var det som inte kunde delta eller missade det digitala samrådsmötet på Teams 4/10 2023, där det kanske gick att få information om rivningen av Icaaffären på Årsta Torg?
”Det är viktigt att det finns platser där olika grupper bland kommuninvånarna kan möta varandra.” Här har jag ett kanonbra förslag, där man kan slå två flugor i en smäll! Eftersom Uppsala genom sitt kopiösa bostadsbyggande, bland annat på höjden, börjar se ut som i Stockholm, skulle det passa utmärkt med en ”Kungsträdgård” här.
Jag föreslår att dessa vackra körsbärsträd blir placerade på den obebyggda gräsytan utanför vårt seniorboende. Då skulle vi kunna ta en sväng med rullatorn över gångstråket Snickarplan och kolla om det kommit några ugglor eller fladdermöss i holkarna där, och sedan går vi till vår körsbärspark och vilar oss på en parkbänk (med ryggstöd) och drömmer oss bort under blommorna till Nangijala, dit vi alla kommer att hamna så småningom. Om vi varit snälla.
Kanske det kommer någon från andra ändan av stan och vill se dessa vackra körsbärsträd och tycker att, oj, här var det fint, här skulle jag vilja bo när jag blir äldre. Och det passar ju bra eftersom det ska byggas minst 700 lägenheter i relativ närhet här.
Synd bara att Årsta Seniorrestaurang stängs. Där fick vi ett rejält mål mat för 60 kronor, och sällskap vid bordet.
”God nutrition, fysisk aktivitet, social delaktighet, känsla av meningsfullhet är alla viktiga delar av äldres hälsa.” Väntetiden för gymintroduktion på några Träffpunkter kan vara mellan ett halvår och ett år men eftersom vi är äldre kan vi ha tålamod.
”En äldrevänlige kommun är inte en beskrivning av rådande tillstånd” – synd! – ”utan betecknar ett mål och en ambition som Uppsala kommun genom medlemskapet i WHO:s nätverk förbundit säg till. Kommunstyrelsen har en handlingsplan för åtgärder och där nämnder/styrelser finns ansvariga för dem.”
Slutligen: en eloge till äldrenämnden, vars ledamöter gör så gott de kan. Karriär makt och partitillhörighet kan vi lägga åt sidan här och enas inför det oundvikliga – åldrandet.