Ta bort kravet på digitalisering i förskolan

Det finns ingen motsättning mellan digitala och traditionella läromedel, skriver Niels Paarup-Petersen.

I låga åldrar är det lättare att lära sig att skriva med papper och penna, menar Niels Paarup-Petersen (C).

I låga åldrar är det lättare att lära sig att skriva med papper och penna, menar Niels Paarup-Petersen (C).

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2023-05-15 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Forskare och lärare har gång på gång senaste tiden krävt ett omtag kring digitaliseringen av skolan. Centerpartiet vill både satsa på läromedel och ta bort kraven på att använda digitala lärverktyg i lågstadiet. Men från regeringen ser vi enbart ett högt tonläge och låg leverans.

Att lära sig att läsa och skriva är svårare på dator än med papper och penna. Det har forskning visat rätt länge nu. Digitala lärverktyg kräver också mer av lärarna i många sammanhang i form av utbildning för att hantera specifika verktyg. Det kostar både tid och pengar. Därför är det viktigt att de verktyg som används ger ett mervärde så de extra kostnader och den extra tiden är värt det.

Men allt är inte svart-vitt. 

Ett perspektiv som ofta saknas i debatten är de möjligheter som det digitala ger som det analoga inte gör. Det kan till exempel handla om uppdaterade faktauppgifter, möjligheten att mäta progression kontinuerligt och mycket mer. Även möjligheten att säkra undervisning med behöriga lärare till elever som annars inte hade haft möjligheten, exempelvis hemmasittare. Det är perspektiv som också måste ha en plats i debatten. 

Tyvärr har regeringen valt att utgå ifrån ett känslomässigt motstånd mot allt digitalt i skolan. Det är inte så faktabaserade och långsiktiga lösningar för svensk skola skapas. För tio år sedan gav dåvarande skolborgarråd i Stockholm Lotta Edholm (L) läsplattor till eleverna i Stockholms skolor. Samma år inledde hon arbetet med skolplattformen som är Sveriges kanske sämsta exempel på digitalisering i skolan.  Att Lotta Edholm (L) nu som skolminister har börjat inse att fartblind digitalisering är problematisk är bra. Men det får inte bli fartblindhet åt andra hållet. Forskningen visar hur viktigt det är att göra genomtänkta reformer.

Regeringens enkla lösningar håller helt enkelt inte måttet. När regeringen nu ska färdigställa den nya digitaliseringsstrategin måste de lyssna på de forskare, lärare och utvecklare som vet hur det faktiskt ser ut i skolan och hur digitala lärverktyg påverkar.

Centerpartiet har fyra förslag som redan nu skulle göra stor skillnad för arbetet för en klokare tillvägagångssätt till digitala läromedel i skolan:

  • Satsa på forskningssamarbete. Ett seriöst svar på utmaningen med att hitta en balans skulle kunna vara den tvärvetenskaplig satsning, i samråd med utbildningsdepartementet, Skolverket, universitet och läromedelsföretag som forskare i utvecklingspsykologi och kognitiv neurovetenskap har föreslagit. Denna skulle ta fram effektiva digitala läromedel som kan förbättra kunskapsinhämtningen. 
  • Inför läromedelsnämnd. Centerpartiet håller helt med om vikten av att digitala läromedel förbättrar kunskapsinhämtningen och vill därför skapa en läromedelsnämnd. Nämnden ska bidra till att alla elever får tillgång till läromedel av god kvalitet och att lärare använder läromedel för att stärka elevernas kunskapsutveckling. Läromedelsnämnden ska också ge rekommendationer om vilka läromedel som håller kvalitet och kan vara bra för olika ämnen och syften, både fysiska och digitala. I slutänden är det alltid lärarna i klassrummet som ska avgöra vilka läromedel som bör användas. Men lärarna behöver stöd, inte minst de obehöriga. 
  • Ta bort digitaliseringskravet i lågstadiet och förskola. Att läsa på skärm och skriva på dator ger sämre läsförståelse och inlärning. Det är forskning som måste tas på största allvar. Det är bland annat kopplat till risken för distraktion men också skillnaden mellan hur hjärnan påverkas av att skriva för hand och på dator. Därför vill Centerpartiet göra digitalisering frivillig på lågstadiet och i förskolan. Det är inte rimligt att läroplanen kräver att små barn måste läsa och skriva på datorer för att skolan ska få godkänt. Det ska givetvis fortsatt vara frivilligt för lärare att använda digitala läromedel även i lågstadiet. 
  • Lagstadga rätten till läromedel. Eftersom det största problemet i skolorna ofta är att det inte finns några läromedel alls bör elevernas rätt till läromedel lagstadgas. Förslaget är likt flera andra hämtat ur Läromedelsutredningen som lämnades in till den tidigare regeringen i augusti 2021. Det är fritt fram för regeringen att ta upp denna utredning igen. 

Diskussionen om det digitalas plats i skolan kommer helt säkert fortsätta. Centerpartiet hoppas att forskare och skolpersonal vill fortsätta delta i debatten. Det behövs om vi ska få en seriös och långsiktig politik för svensk skola. Och det måste vi lyckas med. För elevernas skull.