Politik för höjda resultat

I dag presenterar vi reformer för höjda elevresultat, bättre arbetsmiljö för lärarna samt mänskligare skola för barn i behov av särskilt stöd, skriver fyra allianspolitiker i Uppsala.

Helena Hedman Skoglund

Helena Hedman Skoglund

Foto:

Debatt2018-05-11 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går på många sätt bra för Uppsala, men inte för hela Uppsala och inte för alla i Uppsala. På bara tre år har skillnaderna mellan elevers skolresultat ökat kraftigt. Under Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets drygt tre år vid makten har resultaten i Uppsalas kommunala skolor rasat med nära 80 platser. Samtidigt drabbas barn i behov av särskilt stöd av omfattande neddragningar. Det vill alliansen i utbildningsnämnden ändra på!

I dag presenterar vi fem reformer för höjda elevresultat, bättre arbetsmiljö för lärarna och en mänskligare skola för barn i behov av särskilt stöd.

1. För det första minskas lärarnas administrativa börda genom att anställa lärarassistenter på varje skola. Skolan behöver inte minst kuratorer, socionomer och andra välutbildade yrkesgrupper.

Lärarassistenterna kommer att prioriteras på högstadiet där resultaten är sämst. Successivt byggs reformen ut och avlastar hela skolsystemet.

Lärarassistenterna kan exempelvis vakta prov, kopiera material, arbeta som elevmentorer och med elevernas studieplaneringar samt med ordning och reda på lektionstid och under raster. Därmed får lärarna mer tid för det uppdrag som de är utbildade för. Lärarna ska få vara lärare och ska inte behöva arbeta som rastvakter eller med vaktmästeriuppdrag. Alliansen vill även minska lärarnas mötestid så att mer tid kan frigöras till att förbereda och utveckla undervisningen.

2. För det andra förbättras lärarnas fortbildning. Alla lärare erbjuds gedigen fortbildning i ett vetenskapligt förhållningssätt, projektledning och hur skolans undervisningsmetoder kan evidenssäkras på samma sätt som inom sjukvården. Lektorerna och förstelärarna får tydligare och mer avgränsade uppdrag och varje ämne hamnar på nytt i fokus.

I Uppsala ska alla lärare kunna utvecklas i sitt yrke och göra karriär.

Därför inrättar alliansen fler karriärtjänster i skolan och förskolan med tydliga och avgränsade uppdragsbeskrivningar.

Därmed kan alla lärare göra karriär och utvecklas i sitt yrke genom att undervisa. All löneutveckling och alla karriärtjänster vilar på saklig grund. God undervisning premieras.

3. För det tredje underlättas lärarnas och rektorernas analysarbete genom att en ny central analysenhet inrättas för alla skolformer. Analysenheten kompletterar lärarnas kvalitativa kompetenser med strategisk kompetens inom kvantitativ forskning och utbildningsutvärderingar samt ansvarar för att nationella prov rättas centralt. Cent­ral rättning införs etappvis: svårbedömda ämnen, som till exempel svenska, prioriteras redan läsåret 2018–2019. Därefter expanderas systemet utifrån erhållna erfarenheter.

Analysenheten tar snabbt fram relevant statistik och förklarar eleve­rnas prestationer. Skolorna stödjs och avlastas och får även hjälp med förslag på verkningsfulla åtgärder och insatser när olika problem uppstår. Vidare handleder analysenheten all skolutveckling. Det innebär att all skolutveckling kommer att bedrivas utifrån rigorös forskning från och med våren 2019. Projekt som saknar goda resultat och/eller gedigna vetenskapliga metoder avbryts, vilket frigör mer tid för lärarna.

När huvudmannen förbättrar sitt analysarbete kan utbildningarnas mervärde studeras över tid.

I dag utelämnas centrala mått, som nationella prov i årskurs 6, vilket innebär att elevernas progression mellan årskurs 6 och årskurs 9 inte kan följas. Att beräkna progression för varje skola underlättar lärarnas arbete och säger mer om utbildningens mervärde än exempelvis genomsnittsbetyg (även om dessa justerats för diverse bakgrundsfaktorer).

4. För det fjärde tydliggörs rollfördelningen rektor–lärare–elev–vårdnadshavare av varje skola så att alla vet vad de kan förvänta sig av varandra. Varje vårdnadshavare får exempelvis information om hur de på bästa sätt kan stödja sina barns skolarbete.

5. För det femte lägger alliansen tillbaka hjärtat i politiken. Hösten 2018 satsas, i ett första steg, tio miljoner kronor på barn i behov av särskilt stöd. Samtidigt ser vi över om ytterligare medel behöver tillföras för att säkerställa att alla elever med särskilda behov ska ges rimliga förutsättningar i livet. Vi har ett särskilt ansvar gentemot de barn som behöver det offentliga åtagandet allra mest. Här kommer alliansen aldrig att svika!

Christopher Lagerqvist (M), Helena Hedman Skoglund (L), Unn Harsem (C), Martin Wisell (KD)

Skolan