Pokerspelaren Putin

Imorgon blir det segertal och parader för Putin. Befolkningen har kommenderats ut för att fira. Resultatet är självskrivet. Ryssland är inte ett fritt land, skriver Maria Weimer.

Maria Weimer (t h) tillsammans med Garry Kasparov. Foto: Jonatan Ohlin

Maria Weimer (t h) tillsammans med Garry Kasparov. Foto: Jonatan Ohlin

Foto:

debatt2018-03-19 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Världsmästare i schack vid 22 års ålder. I dag demokratiaktivist med främsta målet att befria Ryssland från Putin. När Garry Kasparov nyligen besökte Sverige var han mycket orolig för utvecklingen i Ryssland. Liberalerna i Sverige delar hans oro.

Frågan är om man ens kan benämna valen imorgon för val. Fria val kräver fri debatt och alternativa kandidater. Det saknar Ryssland i dag.

Det vi ser är att Kremls propagandamaskin sätter tonen och mediernas oberoende nu är ett minne blott. Fristående journalister som rapporterar om oegentligheter och korruption råkar illa ut. Världsbilden som Kreml vill basunera ut är mycket enkel. Trump välkomnas, EU hånas, Angela Merkel är ryska statens fiende nummer ett.

För en vanlig ryss som försöker bilda sig en uppfattning av världen är allt redan tillrättalagt: Krim är ryskt, ryska minoriteter utomlands måste skyddas till varje pris från ett aggressivt EU styrt av Tyskland. Det finns ingen plats för en alternativ världsbild.

För dem som på allvar vågar opponera sig mot Putin är trakasserier, attacker och arresteringar en del av vardagen.

För Kasparovs vän, oppositionsledaren Boris Nemtsov, fick motståndet mot regimen i Kreml ett högt pris, han fick betala med sitt liv. Den amerikanska organisationen Freedom House som mäter friheten i världen klassar numera Ryssland som ofritt. Att kalla landet för en demokrati blir svårt.

Kasparov beskriver Putin som KGB-presidenten. En man helt präglad av sin bakgrund inom underrättelsetjänsten och de metoder som där lärs ut. Det finns en koppling mellan rysk utrikespolitisk aggression och inrikespolitiskt förtryck. Mordet på Boris Nemtsov var ett tecken på det.

Vid tiden för mordet var han i färd med att ge ut en kontroversiell skrift med bevis för rysk inblandning i kriget i östra Ukraina.

De ryska valen infaller på årsdagen av ockupationen av Krim. Det tjänar som tragisk påminnelse om hur Putin tilläts agera kallblodigt mot ett europeiskt land medan västvärlden tittade på. Vi var för naiva och för långsamma i vår reaktion.

Liberalerna vill liksom Kasparov se skärpta EU-sanktioner mot Ryssland för agerandet i Ukraina och för de brott mot mänskliga rättigheter och förföljelse av minoriteter som fortgår på Krim. Knivskarp kritik ska riktas mot den auktoritära utvecklingen internt i Ryssland.

Samtidigt som internationella samfundet behöver stå enat mot ryskt agerande måste vi komma ihåg att Ryssland är så mycket mer än Vladimir Putin. Vi får inte lämna den ryska befolkningen i sticket.

Sverige behöver förnya sitt engagemang för våra grannar i öster.

Den demokratiska oppositionen i Ryssland behöver vårt stöd. Utan deras röst får Putin större handlingsfrihet. De behöver oss som samtalspartners och allierade. Nu mer än någonsin tidigare.

Vi behöver utöka våra kontakt­ytor med den ryska befolkningen, starta fler utbyten och knyta fler vänskapsband. Här spelar den svenska ambassaden i Moskva redan en viktig roll. Fler svenskar borde lära sig tala ryska och fler ryssar lära sig svenska. Ryssland kommer alltid att vara vår granne.

Långsiktig förändring kommer lättare om invånarna kan få andra perspektiv på världen än den bild som Kreml propagerar.

I morgon kommer vi att få höra segertal och se parader till Putins ära. Befolkningen har redan kommenderats ut för att fira, för att resultatet är självskrivet. Kasparov får ofta frågan om Putin är duktig på schack. Då brukar han svara att schack är inget för auktoritära ledare för spelet är helt och hållet transparent. Putin är snarare en pokerspelare som gillar att bluffa sig till sina segrar. Det får vi se tecken på i morgon när valresultatet redovisas.

Maria Weimer, riksdagsledamot (L) tidigare diplomat på UD

Ryssland

Läs mer om