Plats till alla barn

Vi förespråkar ett flexiblare system för förskoleplatser, där kapaciteten kan vara högre när så behövs, skriver tre moderater.

Christopher Lagerqvist

Christopher Lagerqvist

Foto:

Debatt2017-03-02 00:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att få barn är det största som sker i en människas liv. Alla som fått ynnesten att bli föräldrar förstår känslan av total glädje, förväntan, drömmar men också oro. Denna oro finns alltid med under resten av livet med vissa tydliga tidsmarkörer. Ett exempel är när barnet skall flytta hemifrån, ett annat är när barnet, långt tidigare i livet, skall börja förskolan. Föräldrarna som skött, vårdat och skyddat sitt barn under dygnets alla timmar skall nu anförtro andra vuxna denna omvårdnad fem dagar i veckan. Tankarna och känslorna blir därför många. Hur skall mitt barn trivas? Blir mitt barn sett, tröstat och skyddat? Hur kommer mitt barn att kunna förhålla sig till en miljö med 20 andra barn? Detta är både rimliga och normala tankar, funderingar och känslor som påminner om hur viktig frågan om förskolan är.

Vi förespråkar ett flexiblare system för förskoleplatser, där kapaciteten kan vara högre när så behövs, skriver tre moderater.

Platsbristen stiger dagligen och förväntas öka med ytterligare 60 barn före sommaren. Socialdemokraterna gick till val år 2014 på att lösa bristen på förskoleplatser, men under det rödgröna styret har det blivit värre än någonsin. Detta är inget annat än ett svek och priset för detta betalar hundratals oroliga föräldrar och i förlängningen deras barn.

Uppsala kommun fick under förra året statsbidrag för att minska barngrupperna i förskolan.

På grund av oskicklig hantering ser vi nu att detta har skapat minskad flexibilitet i systemet, vilket resulterat i färre platser i förskolan. Caroline Hoffstedt (S) säger att det nuvarande underskottet beror på att det är stor skillnad i efterfrågan på platser under hösten och våren, men alla som arbetar med förskolefrågor är medvetna om att det alltid varit så är och att det är något alla styrande politiker måste förhålla sig till. Socialdemokraterna väljer att i stället spara pengar genom att tillhandahålla färre platser. Ett barn som inte får plats i förskolan belastar nämligen inte utbildningsnämndens budget.

Moderaterna är starkt kritiska till att den rödgröna majoriteten inte lyckas hantera denna fråga på ett mer ansvarsfullt sätt.

Små barn får aldrig hamna i kläm på grund av dålig politisk ledning och styrning samt ogenomtänkta nedskärningar.

Moderaterna förespråkar ett flexiblare system för förskoleplatser med förskolor i större enheter, där kapaciteten kan vara högre när så behövs.

Under vissa perioder är det viktigare att följa pedagogtätheten än barngruppernas storlek. I detta avseende har statsbidraget bidragit till en minskad flexibilitet. Det viktigaste är inte om det är 15 eller 17 barn i en barngrupp – det viktigaste är att förskolan erbjuder funktionella lokaler och tillräckligt många pedagoger.

Redan i november slog Moderaterna larm om att kön till Uppsalas förskolor var på väg att växa. Vi föreslog att kommunen skulle ha större flexibilitet eller till och med en viss överkapacitet under hösten för att kunna säkerställa att små barn inte skulle hamna i kläm i början av året. Socialdemokraterna tillbakavisade våra förslag och lät i december meddela att platsbristen var helt åtgärdad, utan att kunna förklara hur. Som i ett trollslag hade de plötsligt fått fram flera hundra extraplatser i förskolan.

Nu visar kommunens egna siffror att majoritetens bedömningar i december byggde på rena glädjekalkyler.

En väl fungerande förskola, med god pedagogisk kvalitet och hög tillgänglighet, är viktig för barn och föräldrar men också för tillväxt och jobb. Alla föräldrar som under våren 2017 tvingas vara borta från sina arbeten eller arbeta mindre än vad de skulle vilja – just för att barnen inte längre erbjuds förskoleplats i tid – drar på sig betydande ekonomiska kostnader för familjerna samtidigt som samhällsekonomin drabbas genom bland annat lägre skatteinkomster.

Uppsala behöver en politisk ledning som tar ansvar, förmår att ge svar på relevanta frågor kopplade till tillgänglighet på förskolan, och inte gång på gång skyller de egna misslyckandena på oppositionen, bristfälliga beräkningar eller andra omständigheter. Uppsalas barn och föräldrar förtjänar mer.

Christopher Lagerqvist, andre vice ordförande (M) i utbildningsnämnden

Gabriella Lange, ledamot (M) i utbildningsnämnden och ersättare i förskoleutskottet

Markus Lagerquist, ledamot (M) i utbildningsnämnden

Barnomsorg