I reformen av EU:s utsläppshandel har Jytte Guteland (S) valt att ägna sig åt dålig symbolpolitik i dubbel bemärkelse. Först ville S och MP skärpa EU:s klimatmål till 2030. Inte för att det skulle rädda klimatet utan för att visa att de ville mest, trots att det skulle vara skadligt för både Europa och klimatet. När de inte lyckades driva igenom sin plakatpolitik valde de att rösta emot Europaparlamentets skärpning av utsläppshandeln. Även det ren symbolpolitik och det skadar också klimatet. För när S och MP, i en ohelig allians med SD, röstade emot reformen försvagade de Europaparlamentets förhandlingsposition i de förhandlingar med ministerrådet som nu väntar. Och den reform som den rödgröna regeringen kommer ställa sig bakom i ministerrådet kommer att vara betydligt mindre ambitiös än Europaparlamentets. Symbolpolitik när den är som sämst!
Vi moderater krävde en ambitiös reform av utsläppshandeln och ställde oss bakom genomförandet av det klimatmål vi förband oss att genomföra på klimatkonferensen i Paris. Vi krävde dessutom att EU ska annullera utsläppsrätter motsvarande 15 gånger Sveriges årliga utsläpp och att utsläppshandeln ska hållas under uppsikt i syfte att höja ambitionen som ett led i den multilaterala processen i FN om resten av världen tar ett större ansvar för klimatet.
S och MP ville att EU skulle öka ambitionen redan nu oavsett vad resten av världen gör. Men det stora problemet i klimatpolitiken är inte att EU gör för lite, utan att resten av världen gör nästan ingenting. S och MP:s linje hade inneburit att världens utsläpp minskat med 0,5 procentenheter mer till 2030. EU skulle stå för 5,9 procent av världens utsläpp istället för 6,4 procent. Det är knappast avgörande för klimatet. Däremot skulle kostnaden för EU:s klimatpolitik öka kraftigt och slå mot konkurrenskraft, tillväxt och jobb.
Det verkar som att S och MP tror att bara EU går lite längre före alla andra så kommer de att komma till insikt om att EU har världens bästa klimatpolitik. Det har inte fungerat hittills och det är inte mycket som talar för att det skulle fungera i framtiden heller. För att andra ska börja ta ett större ansvar för klimatet måste vi kunna visa att det går att kombinera minskade utsläpp med konkurrenskraft, tillväxt och jobb. Därför är S och MP:s plakatpolitik skadlig för klimatet. Den försämrar EU:s konkurrenskraft, slår mot tillväxt och jobb och gör det mindre troligt att andra delar av världen inför ambitiös klimatpolitik.
S och MP krävde också att EU ska införa klimattullar mot resten av världen. Kanske ska man se det som ett tecken på att de trots allt inser att den klimatpolitik de själva förespråkar skadar Europas konkurrenskraft och slår mot jobb och företagande. Men protektionistisk handelspolitik gör knappast saken bättre. Tvärtom skulle det slå dubbelt mot tillväxt och jobb och därmed göra det ännu svårare att få andra att följa vårt exempel på klimatområdet. Som tur var lyckades de inte få stöd för detta krav heller.
Christofer Fjellner (M)
Europaparlamentariker