Pendlarna har rätt till tåg som går i tid

Vi kommer driva frågan om pendlingstrafiken, skriver representanter för det nya regionpartiet Lokala partier i Uppsala län.

Pendlare på Uppsala centralstation. Tågtrafiken måste skötas bättre, skriver debattörerna.

Pendlare på Uppsala centralstation. Tågtrafiken måste skötas bättre, skriver debattörerna.

Foto: Staffan Claesson

Debatt2022-07-01 06:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommar och semester närmar sig efter den värsta pendlarvintern sedan 1987, då temperaturen ofta gick ner till minus 30 grader. Det är inte vädret som är felet idag, utan en stor del av problemen ligger hos operatören MTR som kör Mälartåg. Samma dag som regeringen presenterade sin nya infrastrukturplan för de närmaste tolv åren, med efterlängtade pengar till fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen, kommer nyheten att Mälartåg går över till sommartidtabell flera veckor tidigare än vad som var planerat på grund av brist på lokförare.

Tyvärr är det bara en fortsättning på de eviga problemen som drabbat pendlarna, sedan MTR på uppdrag av Mälardalstrafik tog över stora delar av trafiken mellan Uppsala och Stockholm i december förra året. Den tidtabell som började gälla då har ju mera varit en önskelista än en tidtabell att kunna lita på.

UNT har i flera stora uppslag skrivit om MTR som kör tågen. Bolagets VD Frida Ukmar säger att de hade ”en orättvis start” och att ”de verkligen har lyft den här trafiken”. För många som pendlar mellan Uppsala eller Knivsta och Stockholm låter detta mycket märkligt. 

Vi pendlare upplever snarare att det är vi som har fått en orättvis start på året. Och ”starten” verkar fortsätta och fortsätta. En del som till exempel jobbar natt på sjukhus blir stående utan att komma hem när de på perrongen får reda på att sista tåget ställs in med hänvisning till nästa tåg – som går nästa morgon! En del har mist jobbet för att tågen gjort att de inte kommit i tid. Ytterligare andra tar till några timmar extra för att komma till jobbet i tid och inställda tåg gör att det tar någon eller några timmar extra att komma hem. Det blir många långa dagar, någon har nämnt ca tre timmars restid åt vardera hållet per dag (när det borde vara en) – är det rimligt med 14 timmars "arbetsdag"? Ytterligare några har sagt upp sig för att de inte orkar, för att livspusslet slutat att gå ihop. 

Det nya blåvita tåget är ett lyft jämfört med SJ:s gamla och slitna vagnar, men det hjälper ju inte om tågen inte går alls eller blir kraftigt försenade.

Jämfört med tiden kring årsskiftet märks en förbättring, men fortfarande är antalet försenade och inställda tåg alltför stort. Ett exempel är tåg 10963 som går från Uppsala till Stockholm klockan 7:29. Bara hälften av tågen på denna avgång kom fram i tid mellan 10 maj och 10 juni. 

Ett annat problem är en kraftig försämring av biljettutbudet sedan Mälardalstrafik övertog ansvaret för biljetterna. Det breda utbudet av olika biljettyper för SJ har bytts till enbart månadsbiljetter och enkelbiljetter. Pendlarorganisationer, som TIM-pendlare, varnade långt före införandet för att det behövs en “mellanbiljett” för resenärer som åker regelbundet, men inte ofta nog för en månadsbiljett, men fick inget gehör. Den politiska ledningen klarade inte komma till beslut och det finns nu besked om att biljettutbudet kommer kompletteras först senare under året. Styrningen av Mälardalstrafik och Mälartåg brister uppenbart när det tar sådan enorm tid att komma till beslut som uppenbart behövs för resenärerna.

En biljett knuten till en operatör kan leda till flera timmars väntan på vägen hem om flera tåg blir inställda för den operatören, trots att andra tåg går. Det är inte rimligt för resenären.

Biljettsystemet på sträckan mellan Stockholm är totalt obegripligt för en sällanresenär. De har ofta köpt en biljett till rätt sträcka men hamnat på fel tåg och förstår ingenting. Det rimliga är att tågbolagen löser dessa felköp i efterhand, själva, i stället för att drabba resenärerna. Motsvarande gäller vid inställda tåg då resenären alltid borde kunna kan ta nästa tåg när ett tåg blir inställt – oavsett vem som kör tågen. MTR ska bevaka att resenären kommer fram om sista tåget på dygnet ställs in, men alltför många berättelser vittnar om att det vare sig sker eller följs upp. Vi som representerar det nya regionpartiet Lokala partier i Uppsala län, är både erfarna pendlare och några du kan rösta på, för att vi ska driva frågorna om en fungerande pendlingstrafik i hela regionen som en av våra allra viktigaste frågor i höstens regionval.