En budget som tar ansvar för ekonomin och välfärden

Det är lärarna, undersköterskorna och socialpedagogerna som bär upp vår välfärd, skriver de rödgrönas kommunalråd.

Erik Pelling (S), Tobias Smedberg (V), Linda Eskilsson (MP) och Eva Christiernin (S) skriver om det rödgrönas styrets budget för 2023.

Erik Pelling (S), Tobias Smedberg (V), Linda Eskilsson (MP) och Eva Christiernin (S) skriver om det rödgrönas styrets budget för 2023.

Foto: Pressbild

Debatt2022-12-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I måndags biföll en majoritet i Uppsala kommunfullmäktige vårt första rödgröna budgetförslag denna mandatperiod. Det är en budget som tar ansvar för Uppsala i en historiskt svår tid samtidigt som vi tar steg framåt för ett jämlikt, tryggt och hållbart Uppsala. 

Rysslands krig har lett till höga el- och drivmedelspriser som i sin tur ökat inflationen och matpriserna. Det svider i plånboken för många Uppsalabor, speciellt för de som redan har små marginaler. Den ekonomiska krisen påverkar också kommunen i form av högre kostnader och mindre intäkter. Högerregeringens och SD:s låga statsbidrag, 14 miljarder mindre än SKR:s rekommendation, försvårar situationen ytterligare. 

Vi behöver därför ta vårt ansvar för att hålla ordning och reda i ekonomin. De som kommer ihåg 90-talskrisen vet vad som händer om man låter kostnaderna skena utan täckning. Tack vare att vi i styret de senaste mandatperioderna har tagit ansvar för ekonomin finns nu en buffert som minskar sårbarheten jämfört med många andra kommuner.

Även om det är tuffa ekonomiska tider kommer vi aldrig att kompromissa med välfärden. Därför skjuter vi till 873 miljoner kronor mer till kommunens verksamheter jämfört med förra året. Det är en ökning med 6,4 procent, i jämförelse med prisökningarna på i snitt 5,8 procent nästa år. Våra prioriteringar är: 

1. Värna välfärden
Störst andel av tillskotten går till skolan och omsorgen: 763 miljoner. Vi gör bland annat en satsning på att förbättra arbetsvillkoren för våra medarbetare. Det är lärarna, undersköterskorna och socialpedagogerna som bär upp vår välfärd. Även om vi kompenserar verksamheterna för prisökningar hade vi gärna gett skolan ett större tillskott. Den ekonomiska situationen och de låga statsbidragen från regeringen omöjliggör dock det. Vi har hittat en tillfällig lösning med hyresrabatter som gör att lokalkostnaderna inte ökar lika mycket. Men vi vet att det inte är tillräckligt. Staten behöver också ta sitt ansvar.

2. Fler i jobb
För att vi i framtiden ska kunna stärka välfärden är det avgörande att fler kommer i arbete och att näringslivet växer. Vi avsätter därför 10 miljoner på arbetsmarknadsanställningar för att fler som står långt bort från arbetsmarknaden ska kunna få en första arbetslivserfarenhet. Vi satsar ytterligare 4 miljoner på verksamheter för att nå ut med hjälp till arbetslösa i Gränby, Sävja och Stenhagen, där arbetslösheten är hög. Vi inrättar också ett näringslivsråd, och för att förbättra företagsklimatet kommer alla förtroendevalda att utbildas i näringslivsfrågor.

3. Leda klimatomställningen
När högerregeringen genomför en politik som ökar utsläppen ska vi i Uppsala visa att en annan väg är möjlig. Vi ska ta ledartröjan i klimatomställningen och nå våra ambitiösa klimatmål om att vara klimatneutrala 2030 och klimatpositiva 2050. Vi inför nu en koldioxidbudget som tydligt kommer ange ett tak för utsläppen i Uppsala. Vi prioriterar arbetet att ställa om till hållbara transporter. Vi ska klara elektrifieringen av Uppsala genom att minska energiförbrukning, minska effektbristen och öka antalet laddstationer för elfordon.

4. Ett tryggare Uppsala
Uppsala har de senaste åren vänt utvecklingen i brottsstatistiken: antalet skjutningar har halverats. Men vi är inte nöjda förrän hela Uppsala är tryggt hela tiden. Vi ska bekämpa gängkriminaliteten genom att vara hårda både mot brotten och dess orsaker. Vi fortsätter satsningarna på att öka tryggheten i Gottsunda, med fler väktare och en förstärkning av socialtjänstens viktiga arbete. Vi satsar på en meningsfull fritid för alla barn, med exempelvis allaktivitetshuset i Gottsunda och gratis lovaktiviteter för barn. Vi gör även en särskild satsning på 7,2 miljoner för mer simundervisning i lågstadiet så att alla barn lär sig simma. 

Mot vårt budgetförslag har vi en spretig högeropposition som verkar vara överens om en sak: stora nedskärningar på barn och ungas fritid och kultur. När vi går in i kristider är det inte barnen som ska betala priset. Det är dessutom kontraproduktivt om man vill stoppa nyrekryteringen till gängen.

Oppositionens besparingsförslag är rena bluffen. Att låtsats som att det går att skära ned så mycket på att planera för Uppsalas framtida trafiksystem är ett hån mot alla Uppsalabor som dagligen sitter i bilköer på grund av politiker som inte tänker långsiktigt. Vi klarar av att hålla två tankar i huvudet samtidigt: att ta ansvar både för nutid och framtid