I Uppsala gäller nolltolerans mot brott

Alla Uppsalabor ska känna sig trygga i sitt bostadsområde och i city, skriver Erik Pelling.

Erik Pelling (S) skriver om hur mittenstyret arbetar för att alla Uppsalabor ska känna sig trygga i kommunen.

Erik Pelling (S) skriver om hur mittenstyret arbetar för att alla Uppsalabor ska känna sig trygga i kommunen.

Foto: David Johansson

Debatt2021-02-01 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Uppsalas mittenstyre har vi prioriterat tryggheten från dag ett. Men vi kan inte vara nöjda förrän varje Uppsalabo känner sig trygg. Därför investerar vi rejält i tryggheten i budgeten för 2021 och ger alla delar av kommunen ett viktigt uppdrag. Vartenda bolag och varenda förvaltning ska vässa sin förmåga att förebygga och bekämpa brott. Kommunen ska inte bara förebygga kriminaliteten, vi ska ta vårt ansvar för att bekämpa den.

Jag är glad att vi kan konstatera att år 2020 innebar färre skjutningar i kommunen än år 2019. Men vi kan inte slappna av. Det blev tydligt under hösten när en sprängning tros ha riktats mot en polisanställd. Till alla Uppsalabor vill jag säga – jag tar det här på största allvar. 

Som socialdemokrat är det min fasta övertygelse att vi måste vara hårda mot både brotten och dess orsaker. Många straff har skärpts och fler poliser utbildas. Bara under förra året fick vi 39 fler poliser till Uppsala. Men det räcker inte. Polisens budskap är att hela samhället måste hjälpas åt, de klarar inte detta på egen hand. 

Skola, socialtjänst och föräldrarna måste involveras tidigt. Bara så kan nyrekryteringen till de kriminella gängen stoppas. Därför har vi bildat en ny enhet inom socialtjänsten som ska fokusera på ungdomsbrott. Enheten ska arbeta nära polis, ungdomsjour och skolor. De kommer finnas på plats i polishuset och delta i riktade insatser. Resurser avsätts för att kunna genomföra riktade insatser varje månad.

Med en 24 timmars-garanti för samtal mellan vårdnadshavare och socialtjänst fångas unga som begår brott upp och föräldrarna får stöd. Vi satsar på fler socialarbetare och fler vuxna i skolan. Vi inför ett avkriminaliseringsprogram och femdubblar avhopparverksamheten. För att ingen ung ska hamna i kriminalitet och för att den som hamnat där ska kunna lämna. 

Otryggheten har de senaste åren varit störst i Gottsunda och Gränby. Vi har därför fokuserat många insatser dit. Uppsala ska inte ha något område på polisens lista över särskilt utsatta områden. 

Varje unge ska se sina föräldrar gå till skola eller jobb om dagarna. Därför har vi öppnat ett jobb- och utbildningscenter i Gottsunda och i år kompletterar vi med ett i Gränby för att korta vägen till jobb och utbildning. Så skapar vi framtidstro hos barnen och ser till att alla bidrar till samhällsbygget.

Vi startar allaktivitetshus med organiserade aktiviteter i direkt anslutning till skoltid i både Gränby och Gottsunda. Med aktiviteter för både unga och vuxna kan vi höja skolresultaten, få fler i arbete och öka föräldraansvaret. 

Under min tid som ytterst politiskt ansvarig för Uppsala har en sak blivit tydlig. Hela samhället behövs för att pressa tillbaka våldet och otryggheten. Fastighetsägare, föreningsliv, näringsliv, nattvandrare spelar alla en viktig roll i att skapa arbetstillfällen, fritidsaktiviteter och liv och rörelse i otrygga områden. 

Vårt samarbete med polisen är brett och numera en självklarhet. Utöver fokus på att stoppa den grova kriminaliteten jobbar vi tillsammans för att skapa en skolmiljö fri från narkotika, hot och våld. Med kommunens ordningsvakter och kamerabevakning stöttar vi polisens brottsbekämpning. 

Vi ska sätta stopp för välfärdskriminaliteten. Hemtjänst, assistans, bostäder och föreningsbidrag ska inte finansiera kriminellas verksamheter. 

Trygghetsvandringar har redan resulterat i förbättrad belysning i Gränby och Gottsunda och mer är på gång. Parker och miljöer som idag kan upplevas som otrygga ska rustas upp. Vi ser över vilken belysning som behövs i Stadsträdgården för att öka trygghet och trivsel.

Det är nolltolerans mot brott som gäller i Uppsala. Du kan själv bidra genom att polisanmäla brott, orosanmäla till socialtjänsten och felanmäla otrygga miljöer till kommunen. 

Det kommer krävas stora insatser under lång tid för att komma till rätta med den grova kriminaliteten och otryggheten. Det kommer inte vara lätt, men jag är övertygad om att när hela samhället går samman så kommer vi klara det.