Just nu planeras tre storskaliga vindkraftsparker på och kring Finngrundet utanför vår kust: Fyrskeppet, Olof Skötkonung och Najaderna. Planerna är långt gångna och ansökningar har överlämnats till regeringen. Fyrskeppet och Olof Skötkonung är belägna utanför Sveriges gräns, men i vår ekonomiska zon, medan ungefär halva Najaderna ligger i Tierps kommun.
De planerade kraftverken är gigantiska – uppemot 370 meter höga – att jämföra med exempelvis Eiffeltornet som är 300 meter högt. Totalt vill man sätta upp 302 sådana jättar ute i havet. Det handlar alltså om massiva ingrepp i naturen och det råder inget tvivel om att de kommer att synas från land och påverka de som lever vid och av havet.
Vi är kritiska till dessa projekt av flera skäl. Sverigedemokraterna är allmänt skeptiskt till att överlåta produktionen av en av våra absolut viktigaste resurser – vår elektricitet – till kraftverk som är beroende av vädret. Innan flertalet kärnkraftverk stängdes ned hade Sverige en tillförlitlig elproduktion som gav oss förutsägbara och låga energipriser.
För att uppnå samma energiutvinning som en enda kärnkraftsreaktor behövs cirka 1200 vindkraftverk. Dessa har en livslängd på 20 år jämfört med reaktorns 60 år, så över tid behövs omkring 3600 vindsnurror för att matcha en enda reaktor. I praktiken kan vi alltså välja mellan att bygga ett par nya reaktorer eller fylla hela Östersjön med vindkraftverk. Därför förespråkar vi en återgång till den stabila och miljövänliga kärnkraften.
Vi är också skeptiska till hur ”hållbara” dessa kraftverk egentligen är. För bara ett par veckor sedan kunde vi läsa ännu en rapport om miljardförlusterna i branschen. Minst 1000 vindkraftsparker, eller ungefär 20 procent av landets vindkraft, är konkurshotad. Det går inte att tala om hållbarhet om det krävs subventioner och stöd för att hålla verksamheten vid liv. Det är inte ekonomiskt hållbart.
Kraftverkens rotorblad innehåller enorma mängder plast som successivt nöts bort av väder och vind och sprids ut i havet. Klimatfrälsta organisationer och vindkraftsbranschen förnekar förstås att det skulle handla om några betydande mängder mikroplaster, men de oberoende studier som har gjorts visar att utsläppen är hundratals gånger större än vad dessa organisationer hävdar. Mikroplaster i naturen är ett av vår tids allvarligaste miljöproblem.
Givetvis påverkas också djurlivet generellt. Flyttfåglar störs av rotorbladen och marint liv påverkas av buller och andra stora förändringar i sin livsmiljö. Vissa arter, som den tidigare utrotningshotade havsörnen, dödas rentav av maskinerna. Det finns alltså många anledningar att ifrågasätta hur ”hållbara” dessa projekt egentligen är.
Vidare verkar det som att den havsbaserade vindkraften kan utgöra en säkerhetsrisk. Just nu pågår studier för att undersöka om det buller som orsakas under havsytan kan påverka Sveriges försvarsförmåga, eftersom det kan störa vår användning av sonar för att upptäcka främmande farkoster.
Vi vet redan att den kinesiska staten är den största aktören på den svenska vindkraftsmarknaden, och företaget bakom det planerade Fyrskeppet, som står för 187 av de 302 planerade snurrorna, ägs av emiratet Abu Dhabi – en auktoritär islamistisk diktatur. Varför ska vi låta dessa skurkstater nästla sig in i vår elproduktion, vår kanske allra viktigaste infrastruktur? Det är helt enkelt vansinnigt.
Vi uppmanar regeringen att avslå ansökningarna. Om de inte lyssnar bör majoriteten i Tierps kommun använda sitt kommunala veto så att vi åtminstone kan stoppa Najaderna.