Ett hållbart fiske skapar även ett bra miljötillstånd i våra vatten. Nu har miljömålsberedningen lämnat ett betänkande med förslag för att skapa en bättre havsmiljö.
Inom stora delar av fiskenäringen i Östersjön råder en kris. Sen 2018 har man inte fått fiska torsk i Östersjöns största bestånd. Detta ger allvarliga konsekvenser för de som livnärt sig på småskaligt torskfiske och som dessvärre inte fått tillstånd att fiska något annat. Det finns en ekologisk obalans mellan de olika fiskebestånden, det är allvarligt för människors möjlighet att försörja sig och för havsekologin.
Flertalet viktiga matfiskar har nästan försvunnit i stora områden. Effekterna av färre rovfiskar och övergödning kan förstärka varandra. Överfiske och syrefattiga havsbottnar leder till stora nedgångar i torskbeståndet.
Just nu står det småskaliga, svenska yrkesfisket inför utmaningar i frågor om förädlingsgrad, lönsamhet, generationsväxling, fungerande grossistled och tillgången på landningshamnar.
Det hållbara fisket är betydelsefullt för livsmedelsförsörjningen. Stora insatser krävs och ett gott samarbete mellan berörda myndigheter, fiskenäring och forskning för att nå miljökvalitetsmålet” Hav i balans samt levande kust och skärgård”.
Vi tror att följande förändringar skulle kunna vända utvecklingen:
Trålningen möjliggör att stora båtar inom kort kan få upp gigantiska mängder fisk inom ett litet geografiskt område. Det ger negativa konsekvenser på fiskbestånd och havsmiljö på ett sätt som inte alls liknar det småskaliga fisket.
Uppdraget till HAV att skaffa underlag för att beräkna påverkan av storskalig trålning på bestånden av kustfisk är angeläget. Vi hoppas att det leder till en flytt av trålgränsen för att inte längre utarma fiskebeståndet. Sköts fisket av svenska småskaliga fiskare och inte av trålare kommer också pengarna stanna i Sverige och fångsten blir mat på våra tallrikar och inte fiskmjöl i Danmark.
Boende vid Hälsingekusten rapporterar att sälarna svälter så mycket att man nu kan se bröstkorgarna. Sälarnas antal är så stort att det är svårt att hitta mat. Minskade fiskebestånd på grund av industrifisket gör det svårare. Att skyddsjakt på säl nu är tillåten är positivt även om avskjutningen inte når taket. Det kustnära fisket får dock främst ta de ekonomiska konsekvenserna av att sälarna ökat numerärt. Djuren skadar bestånd och fiskeredskap vilket gör en redan ansträngd ekonomisk situation än svårare för kustfiskarna. Beredningens förslag att inom EU verka för undantag från förbudet om försäljning av sälprodukter för ohotade sälpopulationer skulle kunna öka incitamenten att skjuta fler. Ersättningarna för sälskador skulle behöva utformas för att långsiktigt bidra till ett hållbart fiske och sälförvaltningen borde i större utsträckning regionaliseras.
Skarvpopulationen växer trots att regionala skillnader finns. Fågeln äter mängder av fisk och har omvandlat många skärgårdsöar till stinkande stenhögar. Beredningen föreslår att Naturvårdsverket uppdaterar den nationella förvaltningsplanen för skarv men även berörda länsstyrelser borde upprätta regionala förvaltningsplaner.
Vi anser att det småskaliga kustfisket borde värnas och beklagar att så få licenser beviljas. Folk gillar att köpa lokal fisk där fiskaren är lokalkändis. Prisbelönt surströmming av Hållstrands fisk, Grisslehamnstorsk eller en middag på Bergmans fisk i Norrsundet.
Även havet har en gräns. Där är vi nu. Vi ser fram emot kraftfulla åtgärder!