Öronmärk pengar till sommarkurser

Nu är det sista chansen för regeringen att leverera på vallöftet om fler relevanta sommarkurser. Finansministern måste öronmärka pengar så att högskolor kan stärka sin sommartermin, skriver Philip Botström och Malin Påhls Hansson.

Philip Botström

Philip Botström

Foto:

debatt2017-06-15 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommaren är äntligen här. Det innebär studentfester och glädje över att ha kommit närmare sin efterlängtade examen. Men med sommaren kommer också den gnagande oron över ekonomin och sysselsättningen.

En samhällsekonomiskt bra lösning på otryggheten är att skapa fler relevanta sommarkurser.

Det skulle skapa positiva effekter både för studenterna och samhället i stort. Studenterna skulle kunna bredda sin utbildning och erhålla fler perspektiv eller bli färdiga med sin examen snabbare och komma ut på arbetsmarknaden till yrken där det råder stor arbetskraftsbrist.

Studenterna skulle också få möjlighet till en trygg ekonomisk försörjning på sommaren, samtidigt som de har en relevant sysselsättning. Om fler studenter kan fokusera på att bli klara snabbare minskas dessutom de undanträngningseffekter på arbetsmarknaden som skapas för andra grupper i samhället som också söker jobb under sommaren. Detta kan ofta vara grupper som står betydligt längre från arbetsmarknaden och som genom ett sommarjobb kan få en viktig chans till arbetslivserfarenhet och långsiktig försörjning.

Detta insåg också Socialdemokraterna, som gick till val på att införa fler relevanta sommarkurser.

Förra året krävde SSU och Saco Studentråd svar från regeringen om vad som händer med vallöftet om fler sommarkurser. Högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S) svarade och skrev hur viktigt det var med fler sommarkurser och att regeringen arbetar med just den frågan. Men trots att Socialdemokraterna nu suttit i regeringsställning i snart tre år så har vi ännu inte sett någon specifik satsning på fler sommarkurser. Regeringen stärker visserligen högskolan genom fler platser, men för att säkerställa att högskolor och universitet satsar på kurser under sommaren krävs riktade satsningar.

Intresset från studenterna för sommarkurser är stort.

En klar majoritet skulle välja att studera på sommaren om kursutbudet var utökat och relevant. Detta visar en Novus-undersökning bland högskolestudenter som Saco Studentråd låtit utföra.

44 procent av de tillfrågade skulle välja att studera på sommaren om det resulterade i att snabbare kunna ta examen, 39 procent om det erbjöds en relevant breddning av examen och 22 procent om det gav lite extra studiemedel. Sammanlagt uppger 74 procent av de tillfrågade studenterna minst en av dessa anledningar. Intresset märks också genom att efterfrågan på sommarkurser är mycket hög, långt mycket högre än utbudet. I dag erbjuds endast 330 kurser på drygt 155 000 ansökningar. Utbudet har minskat med tio procent sedan i fjol och nästan 60 procent sedan sommaren 2010.

Det finns inga formella hinder för lärosätena att anordna sommarkurser, men organisatoriska utmaningar gör det dyrt. För att kunna erbjuda fler relevanta sommarkurser måste regeringen ge lärosätena resurser för investeringar i en kraftigt utbyggd sommartermin.

Regeringen behöver stödja de lärosäten som redan i dag försöker erbjuda ett brett och relevant utbud av sommarkurser.

Vi vill se att finansministern öronmärker pengar som högskolor kan ansöka om i syfte att ytterligare stärka sin sommartermin.

Nu är det sista chansen för regeringen att leverera på vallöftet om fler relevanta sommarkurser. En investering i sommarterminen skulle vara samhällsekonomiskt lönsam och borde vara ett prioriterat område i finansministerns budgetarbete. Vi förväntar oss specifika satsningar på det i höstbudgeten. Annars vore det ett svek mot väljarna och landets studenter.

Philip Botström, förbundsordförande SSU, Malin Påhls Hansson, ordförande Saco Studentråd

Läs mer om